Znani nasprotniki v evropskih pokalih

Poleg žreba so v istem večeru podelili posebna priznanja osmim vidnim odbojkarjem in odbojkaricam iz dvoranske odbojke ter odbojke na mivki (foto: cev.lu)

Z včerajšnjim gala večerom CEV, ki je potekal na Dunaju, so znani vsi nasprotniki slovenskih ekip v evropskih pokalih 2014/2015.  Že nekaj dni nazaj so svoje nasprotnice dobile ekipe v ženski konkurenci. Pri moških je prijavo za evropske dvoboje oddal samo ACH Volley iz Ljubljane.

V ženskem pokalu CEV bodo igralke Nove KBM Maribor v 16-finala igrale proti švicarski ekipi Sagres Neushatel. Prva tekma bo v Mariboru. Kamničanke so v istem pokalnem tekmovanju za nasprotnice dobile srbsko ekipo Crvena zvezda. Ravno tako bodo prvo tekmo odigrale doma, povratno pa bo v Beogradu. V ženski konkurenci se je za nastop odločilo tudi vodstvo ekipe iz Braslovč. Premierni nastop v Evropi bodo v novembru odigrale proti nemški ekipi TSV Duedingen.

Največ pozornosti je bilo namenjeno žrebu skupin za igranje v Ligi prvakov. ACH je bil izžreban v atraktivno skupino “C”, kjer bodo nastopile še ekipe Asseco Resovia Rseszov, Budvanjska rivijera in Berlin Recyling volley. Prvo tekmo doma naj bi slovenska ekipa odigrala v drugi polovici novembra.

Poleg slovenske ekipe v ligi prvakov bo njej še kar nekaj naših predstavnikov. Alen Pajenk bo z Jatrzebskim igral v skupini z rusko Lokomotivo, Gregor Ropret se bo z avstrijskim prvakom Hypo Tirolom, mudil v ugodni skupini F, kjer izstopa le poljski prvak, PGE Skra Belchatow. “Slovenska” Posojilnica Dob, ki jo bo v novi sezoni vodil Bogdan Kotnik, bo tako kot v prejšnji sezoni v skupini skupaj z Zenitom iz Kazana.

Daleč najtežja skupina v letošnji ligi prvakov, ki se bo s prvim krogom začela 5. novembra, je skupina E, v kateri so italijanski prvak Macerata, ki ima zdaj novo ime Cucine Lube Treia, turški podprvak Fenerbahče, francoski podprvak Paris Volley in branilec naslova in svetovni klubski prvak Belogorje Belgorod.

Število mest v evropskih pokalih je odvisno od uspešnosti ekip v preteklih treh letih. Spodaj lahko pogledate aktualni lestvici (moški in ženske):
MOŠKI – Slovenija je trenutno na 11. mestu in je imela pravico do enega kluba v ligi prvakov ter enega v CEV pokalu in dveh v Challengu. Žal pa so slovenski klubi izrabili samo možnost nastopa v ligi prvakov.
Pri dekletih je Slovenija napredovala s 17. mesta na 15. mesto. Le malo še manjka, da bi dobile eno mesto v ligi prvakinj. Lestvico si lahko ogledate tukaj.

Več o podelitvi nagrad za zasluge odbojkarjem in odbojkaricam si lahko preberete tukaj. Pravtako je bila predstavljena žoga Mikasa MVA200, katero so pri Mikasi nekoliko osvežili. Ta žoga je namenjena tekmovanju Liga prvakov v sezoni 2015. Več o tem tukaj.

Predsednik CEV-ja  André Meyer in generalni direktor Mikase, Daisuke Akiyama pri predstavitvi oblikovno osvežene žoge Mikasa MVA200 (foto: cev.lu)
Predsednik CEV-ja André Meyer in generalni direktor Mikase, Daisuke Akiyama pri predstavitvi oblikovno osvežene žoge Mikasa MVA200 (foto: cev.lu)
Delegacije sodnikov za tekme v evropskih pokalih naj bi bile objavljene v prihodnjem tednu. Na podlagi informacij, ki smo jih prejeli, bo Slovenija tudi v naslednji sezoni imela pet sodnikov v ligi prvakov.