Video Challenge tudi na evropskem prvenstvu za moške in ženske

Video Challenge
vir: www.fivb.org

Moderna tehnologija vse bolj vstopa tudi v odbojko.

Že nekaj let je video nadzor v uporabi na tekmah poljske lige. Lani so ga prvič uvedli tudi v Italiji. Oba sistema se med seboj nekoliko razlikujeta, a namen je povsem enak – minimalizirati vpliv spornih sodniških odločitev. Pri tem moramo povedati, da pravice do pregleda posnetka nimajo samo ekipe, ampak tudi sami sodniki.

Nekaj zaključkov tega sistema je bilo predstavljenih tudi na sodniškem seminarju CEV, ki je letos potekal v Montreuxu v Švici. Analizo so pripravili italijanski sodniki.

Ugotovili so, da možnost video nadzora zmanjša število protestov s strani ekip. Tudi sami igralci si med seboj pomagajo z znaki, kam je žoga “padla” (da ne bi nepotrebno izkoristili »izziva«). Velikokrat se zgodi, da igralci spontano protestirajo proti sodniški odločitvi. Ko pa jim sodnik namigne, naj uporabijo »izziv«, se igralci umirijo. To kaže na to, da zgolj poskušajo vplivati na sodniške odločitve, čeprav tudi sami niso prepričani, kam je padla žoga.

Na finalu svetovne lige FIVB, kjer so uporabljali ta sistem, so posnetek akcij pregledali 41 krat. V 31. primerih so potrdili sodniške odločitve (76 %). Deset odločitev pa so sodniki po pregledu posnetka spremenili. Sedem od desetih odločitev so spremenili zaradi napak linijskih sodnikov.

Od 41. pregledov so bili le-ti uporabljeni:

– 19 x za žogo “in” / “out” – sedem spremenjenih odločitev

– 9 x dotik z mrežo – ena spremenjena odločitev

– 6 x prestop srednje črte – ena spremenjena odločitev

– 3 x dotik z anteno (igralec ali žoga) – ena spremenjena odločitev

– 2 x prestop pri servisu – nič spremenjenih odločitev

– 2 x prestop črte napada – nič spremenjenih odločitev

Podoben sistem je bil uporabljen na pravkar minulem tekmovanju Grand Prix. Tu je bila dodana še pravica pregleda dotika igralcev v bloku.

CEV je za prihajajoči evropski prvenstvi za moške in ženske že izdal podrobna navodila. Sistem bo uporabljen samo za polfinalne in finalne tekme.

Pregled posnetka (“izziv”) lahko s strani ekip zahteva samo kapetan v igri. To mora storiti takoj oziroma najkasneje v petih sekundah po končani akciji. Obe ekipi imata pravico do enega izziva. Če posnetek potrdi odločitev sodnikov, ekipa izgubi pravico do nadaljnjega izziva. V primeru, da se izkaže sodniška odločitev za napačno, ekipa ohrani pravico do še enega izziva.

Poleg ekip ima tudi prvi sodnik pravico, da zahteva pregled posnetka, kadar ni prepričan v svojo odločitev v končnicah nizov (ob točkah, ki bi lahko odločile o zmagovalcu niza ali tekme). Video izziv je lahko uporabljen samo v petih primerih: kam je žoga “padla” (v / izven igrišča), pri ugotavljanju dotika žoge z anteno ( ali je žoga v anteno udarila po napadalnem udarcu ali po odboju od bloka), pri dotiku igralcev z mrežo, dotiku zadnje črte pri izvedbi servisa in prestopu napadalca pri napadu iz zadnje linije.

Zanimivo je navodilo, da pri pregledu stika žoge s tlemi, kot veljaven šteje prvi posnetek pristanka žoge. Če je prvi posnetek, da je žoga končala v avtu, tudi drugi posnetek, ko se žoga splošči zaradi moči udarca, ni merodajen. Kot napaka šteje žoga “v avtu”.

Če ekipa zahteva pregled posnetka za primere, ki niso predmet izziva, mora prvi sodnik ekipo sankcionirati s kartonom za zavlačevanje. Če prvi sodnik sprejme zahtevo ekipe za pregled posnetka, to nakaže tako, da zapiska in obe roki usmeri proti zapisnikarjevi mizi. Medtem ko pregledujejo posnetek, ni dovoljena nobena menjava. Igralci morajo ostati na igrišču, tudi drugi člani ekipe ne smejo npr. vstopiti na igrišče, pomočniki trenerjev morajo sedeti…

Pregled posnetka opravi drugi sodnik. Pri tem ne sme noben od članov ekip pristopiti in komentirati oz. vplivati na odločitev sodnika. Ekran za pregled posnetka mora biti nameščen tako, da posnetek ni viden članom ekip, novinarjem, gledalcem… V nobenem primeru posnetek ne sme biti predvajan na ekranu v dvorani. Hkrati posnetek ne sme biti del počasnega posnetka na televiziji.

Drugi sodnik svojo ugotovitev pokaže s sodniškimi znaki. Hkrati pa morajo biti prvi in drugi sodnik ter rezervni sodnik, delegat in sodniški delegat opremljeni z radijskim prenosom na varnih frekvencah preko slušalk, da odločitev lahko medsebojno komentirajo v angleščini. Prvi sodnik mora imeti na stebru pred seboj nameščen ekran v velikosti 10 – 15 cm. Po končni odločitvi sodnik z uradnimi sodniškimi znaki ponovi svojo odločitev (jo potrdi ali zavrne). Drugi sodnik mora pri zapisnikarju preveriti ali je rezultat v zapisniku in na vseh uradnih semaforjih v dvorani pravilen. Potem še preveri ali so igralci obeh ekip pravilno postavljeni v igrišču. Pomožni zapisnikar zabeleži katera ekipa, pri katerem rezultatu je zahtevala izziv. Zabeleži tudi ali je bil izziv zavrnjen ali odobren.

Po koncu tekme, pred podpisom zapisnika, zapisnikar vnese v opombe koliko izzivov je bilo zahtevanih pri obeh ekipah, kakšen je bil rezultat in kakšne so bile odločitve.

CEV poudarja, da morebitno (ne)delovanje sistema ne vpliva na to, da se tekma ne bi odigrala.

4236 ogledov skupaj 4 ogledov danes
fb-share-icon