V 59. letu starosti umrl Jože Banfi

Velik ljubitelj sedeče odbojke in nosilec 6. medalj z OI
Velik ljubitelj sedeče odbojke in nosilec šestih medalj s POI

V 59. letu starosti je umrl Jože Banfi, eden najuspešnejših slovenskih paraolimpijcev do sedaj.

Jože Banfi je nazadnje deloval na Nizozemskem. Bil je selektor reprezentance v sedeči odbojki.

Trzinčan Jože Banfi se je začel s športom invalidov ukvarjati po nesreči med otroško igro, v kateri je bil ob obe nogi. Med rehabilitacijo v Zavodu za invalidno mladino v Kamniku, današnjem Ciriusu, se je navdušil za namizni tenis, sedečo odbojko in plavanje. Od leta 1984 je živel na Nizozemskem.

Petkrat je  nastopil na paraolimpijskih igrah in osvojil šest kolajn: tri zlate, eno srebrno in dve bronasti. Na paraolipijskih igrah v Arnhemu leta 1980 je dobil dve zlati medalji v plavanju (obakrat z novim svetovnim rekordom). Hkrati pa je posegel po medalji še z jugoslovansko reprezentanco v sedeči odbojki, kar je svojevrsten uspeh. Na svetovnih in evropskih prvenstvih se je okitil še s 14. odličji. V aktivni športni karieri je bil osemkrat nizozemski državni prvak v sedeči odbojki. Z ostalih tekmovanj se je vrnil z več kot 50. odličji.

Za športne uspehe na področju invalidskega športa je že leta 1980 prejel Bloudkovo plaketo. Leta 2011 pa je prejel tudi najvišje priznanje nizozemske odbojkarske zveze za prispevek k razvoju sedeče odbojke na Nizozemskem.