Testne spremembe pravil odbojke na mivki v 2014

TESTNE SPREMEMBE PRAVIL V ODBOJKI NA MIVKI ZA SEZONO 2014

Pred kratkim je FIVB sprejela odločitev, da se v sezoni 2014 na turnirjih svetovnega ranga (FIVB Grand Slam, Grand Slam Finals in Open) uvede testno pravilo, ki zadeva dotik v bloku in število odbojev ekipe.

foto: fivb.org
foto: fivb.org

Prav tako, skupno  z uvedbo zgornjega pravila se testno na tekmovanjih mlajših kategorij U-21 in U-23, izvaja tudi spremenjeno pravilo prvega odboja ekipe.

FIVB bo pozorno spremljala učinke na igro ob vpeljavi omenjenih testnih pravil ter pripravila končno analizo in mnenje, ki bo obravnavano na kongresu FIVB  v morebitno potrditev.

 

1. TESTNA SPREMEMBA PRAVILA  9.1 ODBOJI EKIPE ter 14.4 BLOK IN ODBOJI EKIPE:

9.1 : Ekipa ima (poleg dotika v bloku) pravico največ treh odbojev z žogo, preden jo vrne nasprotniku.

14.4 : Dotik v bloku se ne šteje kot odboj ekipe.  Po dotiku v bloku ima ekipa pravico do treh odbojev z žogo, preden jo vrne nasprotniku.

 

2. U-21; U23 – TESTNA SPREMEMBA PRAVILA  9.2.2.1, 9.2.3.2 ZNAČILNOSTI ODBOJA:

9.2. ZNAČILNOSTI ODBOJA

ČRTA SE !!!

IZJEME:

9.2.2.1 v obrambni akciji pri hitri žogi. V tem primeru je lahko z zgornjim odbojem s prsti žoga kratko zadržana.

9.2.3.2 pri prvem dotiku z žogo, razen če je odigrana z zgornjim odbojem s prsti ( izjema 9.2.2.1 ), se žoga lahko dotakne različnih delov telesa zaporedoma, če je odigrana v eni akciji.

 

3. KOMENTAR:

1. V sezoni 2014 bo na tekmovanjih odbojke na mivki pod okriljem FIVB torej veljalo pravilo, da dotik v bloku ne šteje kot prvi dotik ekipe.

2. V mlajših kategorijah U-21 in U-23 pa bo dovoljen sprejem napadalnega udarca in tudi servisa po enakih pravilih kot v dvoranski odbojki.

 

Članek o uvedbi  testnih pravil si lahko v angleščini preberete na strani FIVB-ja: http://www.fivb.org/en/BeachVolleyball/viewPressRelease.asp?No=44334&Language=en

3922 ogledov skupaj 2 ogledov danes