Sedem slovenskih sodnikov v evropskih pokalih

poskusS tretjim krogom skupinskega dela lige prvakov se zaključuje polovica tekem v tej fazi tekmovanja. Seveda pa ne mirujejo tudi ekipe v preostalih dveh evropskih klubskih tekmovanjih, v pokalu CEV in pokalu Challenge. V mesecu juliju so delegacije za svoje tekme dobili tudi slovenski mednarodni sodniki. V letošnji sezoni bo slovenijo predstavljalo na mednarodnem prizorišču šest sodnikov in ena sodnica. Kot smo zapisali za ekipe, lahko zapišemo tudi za slovenske sodnike. S strani mednarodne federacije so namreč prejeli za prvi del tekmovanj (do konca decembra) 17 delegacij.

Do danes so naši sodniki sodili na sedmih tekmah, torej jih v nadaljevanju čaka še devet zanimivih tekem.

Edina slovenska mednarodna sodnica, Sanja Miklošič, je že delila pravico na tekmi med Piacenzo in Crveno zvezdo v ligi prvakinj. V decembru jo čaka še en dvoboj v skupini “D” med ženskima ekipama Apel Prostejov in Eczacibasi Istanbul in v skupini “F” med ekipama Dabrowa Gornicza in Volerom Zuerich.

David Gril je že odpiskal na dveh tekmah lige prvakov (Knack Roselare: VfB Fridrichshafen in Olympiacos Pirej : Belogorie Belgorod). 18. decembra bo kot prvi sodnik vodil tekmo zadnjega kroga v skupini “F” med Constanto in Hypo Tirolom.

Tudi Borisu Skudniku je CEV zaupal tri tekme skupinskega dela lige prvakov. Tekmo med Beziers Volley in Rabito Bakujem je že odsodil v oktobru. Čakata pa ga še dve tekmi. V moškem delu bo prvi sodnik na tekmi v Črni Gori med Budvo in Paris Volleyem. Kot drugi sodnik pa bo skupaj z italijanskim kolegom vodil tekmo v ženski skupini “C” med ekipama Atom Trefl Sopot in Dinamom iz Bukarešte.

Marko Seifried je polovico dela že opravil s tekmo ženske skupine “E” med Busto Arsizio in Proseco Doc-Imoco. 11. decembra pa bo s srbskim kolegom Gradinskim odpotoval v Ankaro na tekmo med Halkbank Ankara in Tomis Constanta.

Novinec med sodniki tekem lige prvakov je Blaž Markelj, član DOS Gorenjska. Za njim je že krstna tekma med Galatasarayem in Azeryol Bakujem. V decembru pa ga še čaka zanimiv obračun v skupini “D” med Luganom in Trentinom.

Tudi v ostalih dveh evropskih pokalih sta preostala slovenska mednarodna sodnika dobila zaupanje CEV-a za sojenje na težkih dvobojih. Ljubo Globačnik je kot prvi sodnik vodil tekmo 1/16 pokala CEV med Nantesom in Cuneom. V sredini decembra pa bo odpotoval v Španijo, kjer bo drugi sodnik na tekmi 1/8 finala med Teruelom in Unterchahingom.

Najmlajšega slovenskega mednarodnega sodnika Bernarda Valentarja obe tekmi še čakata. Konec novembra bo naloge drugega sodnika opravljal na tekmi med OPE Rethymo in Stod Volley Steinkjer. Še bolj zanimiva tekma pa ga čaka v decembru. Kot prvi sodnik bo verjetno vodil tekmo med Fenerbahčejem, z Miljkovičem in Marshallom na čelu, in lanskim polfinalistom  pokala CEV Lokomotivo Kharkiv, ki nastopa v močni ruski ligi. Fenerbahče je namreč gladko dobil prvo tekmo na Poljskem.

Naj omenimo še, da je bil za zadnji, odločilni krog kvalifikacij za svetovno prvenstvo na turnir na Češkem nominiran Marko Seifried.

Verjamemo, da bodo slovenskim sodnikom zaupane tudi tekme v zaključnih fazah vseh evropskih pokalov.