Slovenski in mednarodni sodniki so skupaj sodili v Portorožu

2014-06-15 - Continental Cup Portoroz odbojka 0714. in 15. junija je bil v Portorožu prvič izpeljan mednarodni turnir celinskega pokala (Contintental cup). Poleg naše moške in ženske reprezentance, so se za najboljša mesta, in nastop na olimpijskih igrah 2016 v Riu, borile še reprezentance: Severna Irska, Škotska, Belgija in Norveška.

Prvi dan (petek, 14.6.) se je začel zgodaj zjutraj s t.i. sodniško kliniko, kjer je delegat sodnikov g. Bert Van Hale iz Nizozemske predstavil pravila in navodila za sojenje odbojke na mivki. Pred začetkom predavanj je sledilo presenečenje v obliki polurnega testa, ki so ga vsi sodniki opravili z odliko, nad čemer je bil g. Van Hale navdušen. Sledil je pregled igrišč, kjer je bilo potrebno izmeriti dimenzije mreže, proste cone in igrišč ter preveriti varnost opreme. Po preverbi so vsi sodniki, linijski sodniki ter zapisnikarji odsodili eno tekmo, kot pripravo na glavni del turnirja.

ccLOGO

V soboto in nedeljo sta tekme, kjer so igrale slovenske dvojke, sodila sodnika iz tujine ob pomoči domačih sodnikov. Slovenski sodniki so v vlogi prvega sodnika sodili na preostalih tekmah. Tako je Daniel Atanasov odsodil prvo moško tekmo turnirja med Severno Irsko in Škotsko ter drugo moško finalno tekmo med Norveško in Belgijo, Matija Dugar (DOS Posočje) pa je pričel z žensko tekmo, ter v vlogi drugega sodnika (prvi sodnik te tekme je bil Jernej Rojc), odsodil tretjo moško tekmo finala. Ob tej priložnosti želi DOS Gorenjska Matiji čez dve leti srečno pot v Rio!*

Daniel Atanasov v vlogi 1. sodnika na otvoritveni tekmi med Škotsko in Severno Irsko (foto: cev.lu)

Poleg španskega (Julian Gutierrez)  in srbskega sodnika (Vladimir Milošević), so turnir odsodili tudi domači sodniki, ki odbojko na mivki sodijo že vrsto let. Med njimi je mednarodni sodnik odbojke na mivki Jernej Rojc, kandidat za mednarodnega sodnika odbojke na mivki Gašper Obid, Daniel Atanasov (DOS Gorenjska), Rok Zajec in Matija Dugar. Zasedba zapisnikarjev in linijskih sodnikov je bila pravtako domača. Velja omeniti, da je vlogo linijskega sodnika opravljal tudi David Luskovec (DOS Gorenjska).

David Luskovec v vlogi linijskega sodnika

Rezultati turnirja, poročila in izjave naših reprezentantov, selektorjev in funkcionarjev zveze so tukaj. Turnir je dobil zelo dobro oceno s strani delegiranih funkcionarjev iz CEV-ja, kar pomeni dobro referenco za mednarodni turnir, ki ga bo 1. in 2. avgusta na Kongresnem trgu gostila Ljubljana.

*Matija naj bi kupil letalsko karto za Rio de Janeiro, kjer si bo šel leta 2016 ogledat olimpijski turnir v odbojki na mivki.

[flagallery gid=3]