Še zadnjič “v živo” z ženskega evropskega prvenstva

Zastava mesta Halle
Zastava mesta Halle

Še zadnjič se oglašam iz vasice blizu kraja Halle. Od kje točno, ne vem.

Zaključili so se boji v skupinah. Štiri reprezentance potujejo domov. Šest sodnikov potuje domov. Reprezentance so se borile za “obstanek” na prvenstvu, sodniki pač ne. Kdo bo zapustil prvenstvo je bilo določeno že v naprej. Imena, ki ostajajo na prvenstvu, so že uveljavljena sodniška imena. Do tja pa je še dolga, dolga pot.

Kaj reči pred povratkom? Prve dni je bilo videti, kot da gre za še eno tekmovanje več v moji kratki mednarodni sodniški karieri. Ko pa smo se preselili iz Zuricha v Halle, je bila zgodba povsem drugačna. Ko stopiš iz hotela, ko se pelješ proti dvorani, ko se sprehodiš po aleji Rogerja Federerja, Nadala, Djokoviča, spoznaš, da si na prizorišču velikih dogodkov. Ko vidiš, da je vse usmerjeno v spektakel, se šele zaveš, da si, oziroma boš del tega tudi ti. Trg pred dvorano je dve uri pred tekmo obarvan v razne barve držav, ki tekmujejo v skupini. Špancev ni bilo prav veliko. O Nemcih ne bi izgubljal besed. Turki so bili po pričakovanju z vsem srcem za svojo reprezentanco in so “nemškemu” navijaškemu vzdušju dodali še svoj “balkanski”  pečat. Zaradi bližine Nizozemske je bilo veliko podpornikov tudi iz te države. Na tekmah, ki sem jih sodil, je bilo, kljub temu, da nisem odsodil nobene tekme nemške reprezentance, veliko gledalcev. Prvi dan : Nizozemska – Turčija (4800), drugi dan : Španija – Turčija (6100), tretji dan: Španija – Nizozemska (5600). Simpatičnih 16.500 v treh dneh. Če dodam še 6,900 gledalcev na zadnji tekmi, ko sem bil rezervni sodnik, med Turčijo in Nemčijo, je bilo na “mojih” tekmah 23,400 gledalcev. To je ravno toliko kot ima Halle prebivalcev…

Naj povem, da sem imel prva dva dneva priložnost nekoliko spoznati vzdušje na prizorišču, kot nefunkcionar. In ko je nanesla beseda na Slovenijo so od športnikov najprej vedeli za Tino Maze. Da pri nas poteka košarkarsko prvenstvo so vedeli praktično vsi. Gre le za razgledane ljudi, ki hodijo na odbojko. Navdušenje nad košarko je deloma padlo po porazih nemške reprezentance. Nizozemci pač ne priznavajo košarke, ker jih ni “zraven”. Španci pa niso prav veliko hoteli govoriti o tekmi med Slovenijo in Španijo.

V odbojkarski srenji se Slovenci nimamo ničesar sramovati. Nasprotno, morali bi biti še bolj samozavestni. Od vseh štirih reprezentanc, od organizatorjev, kolegov sodnikov in ostalih CEV funkcionarjev sem dobil vtis, da smo del elite. Rezultati članov, ACH Volleya, mlajših kategorij zbujajo spoštovanje pri vseh. Še posebno po tem, ko jim razložiš v kakšnih pogojih delujemo in koliko vrhunskih športov je v Sloveniji.

Sodniki na VIP sprejemu.
Sodniki na VIP sprejemu.

Naj se vrnem na sodnike. Danes domov potujeva dva sodnika iz skupine “A”. To je bilo določeno že prej. Skupaj s sodnico s Poljske zapuščava prvenstvo z novimi izkušnjami. Vseeno pa bi rad še enkrat poudaril, da slovenski sodniki po znanju ne zaostajamo prav nič za razvitimi evropskimi odbojkarskimi državami. Največje države so v prednosti pred nami zgolj zaradi več močnejših tekem, zaradi večjega nabora sodnikov in večjega spoštovanja samega sodniškega dela. Linijski sodniki in zapisnikarji? Slovenski ste “zakon” za Nemce… Pa saj veste… Sodniki ne rešujemo težav, ampak jih delamo.

Drago Čuk (desno)
Drago Čuk (desno)

V veliko čast mi je bilo na tem prvenstvo soditi z, resnično lahko rečem, GOSPODOM  Čukom. Njegova priprava na tekmo, njegov odnos do ekip, njegovo vodenje tekme in analiza po tekmi mi je lahko samo vzor. Projekt vključevanja nas “mladih” sodnikov na večja prvenstva skupaj z izkušenejšimi, je v tem primeru popolnoma uspel.

Hvala Drago!

Za konec še hiter pregled rezultatskega dogajanja:

Skupina “A”: Nemčija prva, Turčija druga, Nizozemke tretje. Obema ekipama, ki bosta v repesažu, napovedujejo preboj v 1/4 finale.

Skupina “B”: Belgija presenetljivo boljša od Italije. Tretja Francija.

Skupina “C”: Rusija gladko prva, druga Hrvaška, tretja Belorusija. Čestitke Sebastjan!

Skupina “D”: Srbija prva, presenetljivo Češka druga in Poljska tretja.

V sredo se igrajo tekme repesaža. Velik odmev je bil v Halleju na dejstvo, da se že v repesažu pomerita Italija in Poljska. Zmagovalec pa se bo v 1/4 finalu srečal s Srbijo. Dve od velikih reprezentanc se torej poslavljata od prvenstva pred tekmami  v polfinalu.

IMG_0094

Jaz se odpravljam domov po tekmah v skupini, Končnik po tekmah v 1/4 finalu. Naj Sebastjan ostane do finala!

Ko zberem vse vtise, se slišimo. Iz Slovenije, ki smo jo podprli z zastavo tudi v hotelu v Halleju!

 

 

 

 

1747 ogledov skupaj 4 ogledov danes
fb-share-icon