Pokal BVA bo dal zadnji ekipi udeleženki pokalov CEV

BVA-Logo02V teh dneh se ekipe merijo za pokal BVA. Gre za pokal, v katerem se lahko merijo ekipe članic BVA (Balkan Volleyball Association). V BVA, ki je bil ustanovljen leta 1998, so združene Albanija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Makedonija, Grčija, Moldavija, Črna Gora, Romunija, Srbija in Turčija. Zmagovalni ekipi v moški in ženski konkurenci si pridobita pravico nastopa v CEV Challenge pokalu.

Moški pokal tokrat poteka v Podgorici, kjer nastopajo štiri ekipe. V finale sta se uvrstili ekipi Maliye Milli Piyango Ankara (TUR) in Stiinta Explorari Baia Mare (ROM). Turki so bili v prvem polfinalnem dvoboju boljši od PAOK-a iz Grčije. Romunska ekipa je premagala organizatorja turnirja, Budučnost iz Podgorice. Tekma za tretje mesto bo na sporedu ob 16:00, finalni obračun bo ob 18:30. Zmagovalec se bo v prvem krogu pokala CEV Challenge pomeril s slovaško ekipo Spartak Myjava. Povratno tekmo, ki bo na igrišču zmagovalca pokala BVA, bo sodil Bernard Valentar.

Fenerbahce se je lani preko pokala BVA uvrstil v pokal CEV Challenge in ga na koncu tudi osvojil
Fenerbahce se je lani preko pokala BVA uvrstil v pokal CEV Challenge, ki ga je na koncu tudi osvojil

Pri ženskah so na turnirju v Ankari samo tri ekipe. Igrale bodo po sistemu vsak z vsakim. V prvi tekmi je bil turški Ilbank Ankara boljši od VC Maritza Plovdiv s 3:1. Na turnirju sodeluje še romunska ekipa CS Municipal Targoviste. Zmagovalke turnirja v evropskem pokalu čaka ekipa iz Bosne in Hercegovine ŽOK Gaćko.

Pokal BVA se igra od leta 2008. Pri moških so bile do sedaj štirikrat najboljše ekipe iz Turčije, po enkrat pa ekipi iz Romunije in Srbije. Pri dekletih pa so samo Romunke leta 2010 uspele slaviti, vse ostale turnirje pa so dobile Turkinje.