Pet mest, dve državi, en cilj (dan -3)

vir: www.cev.lu

Čeprav se prvenstvo še ni začelo, gre že “zares”.

Reprezentance se počasi zbirajo v Švici in Nemčiji za 28. žensko evropsko prvenstvo v odbojki. Od prvega prvenstva leta 1949, na katerem se je v Pragi za naslov merilo sedem evropskih reprezentanc, do danes, ko se bo za naslov najboljših v Evropi pomerilo 24 reprezentanc. Žal Slovenije tokrat (še) ni med elito, a rezultati v mlajših kategorijah nam dajejo upanje, da se bo to zgodilo že kmalu.

Če zapišem, da se je prvenstvo pričelo z zgodnjim odhodom od doma, bi bilo napačno. Priprave na to prvenstvo so se pričele že kar nekaj časa nazaj. Nenazadnje si je bilo povabilo na ta spektakl potrebno zaslužiti s sojenjem v Sloveniji ter na tekmah, turnirjih v tujini v zadnjih nekaj letih.

Pred samim prvenstvom smo bili deležni prvega poskusa pisanja teoretičnega testa preko interneta. Zanimiv poskus, čeprav je bilo danes v razpravi mogoče slišati, da ravno vsi niso bili navdušeni nad njim. Več o samem testiranju ob drugi priložnosti.

Če se vrnem v zgodnje jutro, ko sva se Končnikom odpravila z Jesenic preko Bleda na Brnik ( Cita, hvala za prevoz ), se je zdelo, da bo šlo za še eno izmed tekmovanj. Mimogrede, na istem letalu za Zuerich je bil tudi Anže Kopitar, ki se je odpravil nazaj v Los Angeles. Na Petrovo vprašanje, če gre tudi on na evropsko žensko prvenstvo v odbojki, se je zgolj nasmehnil. Prihod v Zuerich pa je že nakazal na to, da gre za Švico in Nemčijo veliko tekmovanje. No, tudi zame. Letališče je bilo opremljeno z reklamnim materialom, na izhodu pa se je trlo prostovoljcev, ki skrbijo za prevoze in na sploh dobro počutje vseh udeležencev.

Kratka pot do hotela Renaissance in seveda najprej do informativnega pulta za uradne osebe prvenstva. Naj zapišem, da je samo s strani CEV-a na prvenstvo delegirano 44 uradnih oseb – delegati, fotografi, zdravniki, sodniški delegati, sodniki… Seveda ima vsako prizorišče še svoj organizacijski komite z vsemi možnimi člani. Častna pokroviteljica prvenstva je ga. Angela Merkel. Toliko v opozorilo OZS, ki glasno razmišlja o organizaciji prvenstva v Sloveniji.

Sodniki smo bili od prihoda, pa praktično do večernega sestanka posebne sodniške komisije (SRC) in sodnikov, prosti. Čas za druženje, kofetkanje, druženje, kofetkanje…

Večerni sestanek je bil končan v dobri uri. Po pozdravu predsednika žirije in predsednika organizacijskega komiteja je besedo prevzel predsednik ERC Jan Rek. Poudaril je, da nas na sestankih v prihodnjih dneh ne mislijo ničesar učiti, saj je tri dni pred tekmami za to že prepozno. Glavni cilj sestankov bo, da poenotimo vse podrobnosti okrog izpeljave tekem. Sodniki so del spektakla, vendar je potrebno paziti, da se ne postavimo nad dogodek, po drugi strani pa ne smemo podcenjevati svojega deleža v celotni zgodbi. Kot vedno so člani SRC poudarili obnašanje na igrišču in še posebej izven njega. Ekipe nas opazujejo tudi na tribunah, v VIP prostoru…

Rek je povedal, da se časi spreminjajo in zato je usmeritev ERC, da izoblikujejo moderne sodnike, ki imajo ravnovesje med znanjem, razumevanjem igre in moderno tehniko sojenja. Potrebno je imeti tudi organizacijske sposobnosti, se maksimalno pripraviti na posamezno tekmo. Dober sodnik bo po tekmi takoj vedel, kaj mu bo član SRC povedal v razgovoru.

Dnevni red, ki smo ga prejeli, je zgolj za uradne obveznosti. Na njem ni zapisanega časa, kdaj bo skupni zajtrk, kosilo, večerja. Vsak sam najbolje ve, kdaj mu najbolj ustreza spati, jesti itd.

Na sodnike se je obrnil tudi z nasvetom, naj piskajo napako, kadar se zgodi. Seveda je to lahko reči v teoriji, a napako je potrebno kaznovati, ne glede na okoliščine (gledalci, rezultat, simpatičnost igralk…). Pomoč ekipi je namreč kratkoročna. Če jim boste dali prednost, ker so domačinke, bodo na naslednjih tekmah v vlogi gostij imele občutek, da sodite “za domače”.

V nadaljevanju smo se ponovno vrnili k internetnemu testiranju (e-learning). Cilj je, da sodniki na turnir pridejo pripravljeni. Ker dobijo sodniki rezultat takoj, lahko še doma v miru odpravijo pomanjkljivosti. Hkrati s takim načinom testiranja odpade klasično testiranje na prizorišču samem. To je navadno trajalo približno uro in pol. Ta čas pa se da koristneje izkoristiti. Sistem e-testiranja bo v prihodnje za vsa tekmovanja. Težavnost vprašanj pa bo prilagojena zahtevnosti tekmovanja.  Po koncu evropskega prvenstva bomo morali vsi sodniki posredovati pisno mnenje o samem testiranju, predlagati izboljšave in rešitve za v prihodnje.

Na kratko je Rek predstavil tudi testiranje, ki je bilo izvedeno v evropski ligi. Nad sistemom igranja do 21. točke ni bilo veliko pripomb. Pravilo 10 sekund med končano točko in servisom, pa je bilo največkrat kršeno zaradi hitrih brisalcev. Vseeno je poudaril, naj sodniki piskamo hitreje za izvedbo novega servisa. Zgodi se, da so vsi pripravljeni, sodnik pa vztraja v “svojem” ritmu, kar prinaša daljše premore med točkami, kot bi bilo potrebno.

Predsednik SRC Soprano je povedal, da bomo sodniki na celotnem prvenstvu na počasen posnetek opozorjeni z rdečo lučjo na stebru. V navodilih, ki smo jih prejeli ob prihodu je zapisano, da ima TV možnost uporabiti počasen posnetek osemkrat na niz. Počasen posnetek pa lahko traja sedem sekund. Tokom dneva pa je SRC dobila navodilo, da TV lahko samo štirikrat predvaja počasen posnetek. Točno navodilo torej dobimo jutri.

Ker bo prvič na evropskem prvenstvu uporabljen tudi “izziv”, bosta na polfinalnih in finalnih tekmah sodnika povezana z radijsko povezavo. Nekateri so tak pregled posnetkov uporabljali že prej, a brez radijske povezave. Tako se je dogajalo, da je kapetan zahteval pregled posnetka, prvi sodnik ga je odobril, drugi sodnik pa sploh ni vedel kaj mora gledati. To je povzročilo še več prekinitev med točkami. Zaključek razprave o “izzivu”, pa je Rek zaključil z mislijo, da dobra tehnologija ne bo naredila dobrega sodnika.

Toliko za danes. Zaenkrat bolj “parole”. Verjamem pa, da bo bolj živahno že jutri na teoretični kliniki ( med drugim pregled rezultatov testiranja ) in popoldan na praktičnem delu ( z zdravniškimi pregledi ). Na prvi pogled, razen članov SRC, nima nihče od sodnikov problemov s prekomerno telesno težo.

Lahko noč iz Zuericha!