Od Seoula (1988) do Atlante (1996)

Seoul_1988_logoSEOUL (1988): Pri moških ekipah je zopet prišlo do odpovedi ene izmed ekip. Tokrat se olimpijskih iger ni udeležila Kuba. Namesto njih so se na igre ponovno uvrstili igralci Italije, ki pa tokrat niso segli do medalje. Američani so si zlato medaljo priborili s samimi zmagami. V finalu so s 3:1 bili boljši od Sovjetske zveze. Po ogorčenem boju je bron v južno ameriškem dvoboju osvojila Argentina, ki je proti Braziliji slavila s 3:2. Američani so tako obranili naslov iz los Angelesa. Najkoristnejši igralec pa je postal legendarni Karch Kiraly. Gre za igralca, ki je edini do sedaj osvojil zlato medaljo tako v odbojki kot tudi v odbojki na mivki. Legendarno ameriško ekipo si lahko ogledate v posnetku finala TUKAJ.

Pri dekletih je Kubo zamenjala Brazilija. Ker ni bilo interesa s strani afriških držav, si je prek kvalifikacij prvenstvo zagotovila Sovjetska zveza. Te so kljub porazu v prvi tekmi skupinskega dela v velikem finalu slavile tesno zmago s 3:2 (-10, -12, 13, 7, 15) proti Peruju. Posnetek dramatičnega petega niza si poglejte TUKAJ. Kitajke so bile boljše od Japonske v malem finalu.

MOŠKI: 1. ZDA; 2. Sovjetska zveza; 3. Argentina

ŽENSKE: 1. Sovjetska zveza; 2. Peru; 3. Kitajska

1992_Summer_Olympics_logo_svgBARCELONA (1992): Po letih raznih odpovedi različnih reprezentanc, se je v Barceloni končno zopet zbralo vseh 12 moških kvalificiranih ekip za olimpijske igre. Sovjetska zveza je nastopila pod olimpijsko zastavo in pod imenom Skupnost neodvisnih držav. Sistem tekmovanja je bil spremenjen, tako da so ekipe po skupinskem delu najprej odigrale tekme četrtfinala. Italijani, ki so bili zmagovalci ene izmed predtekmovalnih skupin, so kasneje v četrtfinalu izgubili proti Nizozemski. Odločilni peti niz se je končal z rezultatom 17:16. Nizozemska je nato šele v finalu klonila proti Braziliji. Američani so osvojili bron. Dramatičen finale si lahko v posnetku ogledate TUKAJ.

Tudi pri dekletih so delno spremenili sistem tekmovanja. Kuba je zlato osvojila brez poraza. Še najbližje porazu so bile v polfinalni tekmi proti ZDA, kjer so zmagale s tesnih 3:2. Bron je šel v roke ZDA. To je bil prvi olimpijski naslov za Kubo. zaključek finalne tekme si lahko ogledate TUKAJ.

MOŠKI: 1. Brazilija; 2. Nizozemska; 3. ZDA

ŽENSKE: 1. Kuba; 2. Skupnost neodvisnih držav; 3. ZDA

1996_Summer_Olympics_logo_svgATLANTA (1996): 12 držav, med njimi šest evropskih, je bilo pri moških v začetku razdeljenih v dve skupini. Zanimivost tekem v četrtfinalu je bila, da so vse ekipe iz skupine “B” bile v medsebojnih dvobojih z ekipami iz skupine “A” uspešnejše. Tako so se v polfinale uvrstile štiri evropske ekipe, Rusija, nizozemska, Italija in Jugoslavija. V prvem polfinalu so Nizozemci premagali Rusijo, Jugoslavija pa je izgubila proti Italiji. Finalni dvoboj je šel v roke Nizozemski s 3:2 (12, -9, 14, -9, 15). Nizozemcem je bila za razliko od finala v Barceloni tokrat sreča v petem nizu bolj naklonjena. Jugoslavija je bila v boju za bron uspešnejša s 3:1. Nizozemci so se tako prvič veselili olimpijskega zlata. Posnetek tekme TUKAJ.

Tokrat 12 ženskih reprezentanc je v Atlanti tekmovalno po istem sistemu kot moški. Med afriškimi državami tudi tokrat ni bilo zanimanja za nastop, zato je vabilo prejela Rusija. Precej vroče krvi je bilo v polfinalni tekmi med Kubo in Brazilijo, ko je prišlo do prerivanja med igralkami (TUKAJ). V finalu so Kubanke premagale Kitajsko, bron pa je po tesnih 3:2 prejela Brazilija, ki je premagala Rusijo. Zaključek finala si lahko pogledate TUKAJ.