Obvestilo sekretarja Zveze odbojkarskih sodnikov Slovenije

licencni_seminarji_zossSODNIŠKA OPREMA:
V sistemu za delegiranje in pisanje potnih nalogov vpišite ali imate sodniško opremo ali ne.
Kako vpišete ali opremo imate ali ne? Prijavite se v sistem, kliknete na urejanje mojih podatkov (predzadnja ikona pod koledarjem – obris glave človeka z rameni) in nato se  odprejo vaši podatki. Spodaj pod E-pošto II imate:

• Imam sodniške hlače (v kolikor jih imate, kliknete DA, v kolikor jih nimate,  kliknete NE)
  • Imam sodniško majico (v kolikor jih imate, kliknete DA, v kolikor jih nimate, kliknete NE)
  • Velikost majice (ustrezno označite)

ELEKTRONSKI ZAPISNIK:
Lahko ga naložite na vaš računalnik s spletne strani (http://www.dataproject.com/VolleyBall/Service_For_OZS.aspx ). Namreč velikokrat sodniki oziroma zapisničarji potrebujete informacijo, kje lahko najdete elektronski zapisnik, da si ga naložite na računalnik. Geslo za sodnike oziroma zapisnikarje ostaja enako kot je bilo do sedaj, in sicer: Jolly
VPIS PLAČANE KILOMETRINA KLUBOV:
V sistemu za delegiranje in pisanje potnih nalogov je nova rubrika, in sicer vpisovanje (označevanje) o plačanih potnih stroških za tekme, na katere ste delegirani.

Kako deluje:
– Prijavite se v sistem s svojim uporabniškim imenom in geslom,
– Kliknete na rubriko “Poglej POTNE NALOGE in FINANCE”
– Nato imate na levi strani zgoraj rubriko Potni nalogi in rubriko Plačano (poleg rubrike Plačano je še datum tekme/turnirja, ID delegacije, št. potnega naloga, plačnik ter kategorija),

Za vsako tekmo/turnir posebej morate klikniti DA oziroma NE, glede na to, ali ste potne stroške prejeli plačane takoj po tekmi (DA), ali pa potnih stroškov niste prejeli takoj po tekmi (NE). Takoj, ko vidite v vaši banki, da vam je klub poravnal potne stroške, se morate prijaviti v sistem in označiti (DA), kar pomeni, da ste potne stroške prejeli plačane.
Ko kliknete DA ali NE, morate OBVEZNO klikniti spodaj Shrani informacijo o plačilu s strani kluba.
V vsakem primeru morate najkasneje v 48 urah po tekmi v sistemu označiti, ali ste potne stroške prejeli plačane ali jih niste. V kolikor ne boste označili nič (to je vidno v sistemu, ker ni obarvan NE niti DA), pomeni, da do potnih stroškov ne boste upravičeni. Prosim, da se tega držite, ker bodo na ta način tudi klubi videli, da še niso poravnali potnih stroškov, ravno tako bo o tem seznanjen tudi sekretar ZOSSa.
V primeru, da potni stroški ne bodo plačani, bo sekretar klubom poslal obvestilo, zato je nujno, da striktno vpisujete v sistem, ali ste potne stroške prejeli plačane ali ne.
V kolikor imate kakršnokoli vprašanje, lahko kontaktirate sekretarja ZOSS – Gregor Novak (zoss@odbojka.si).
Spodaj še slikovni prikaz, kaj in kako morate klikniti.
Seveda pa lahko izberete tudi določeno obdobje in kliknete Fitriraj za prikaz izbranega obdobja.

Klubi  vidijo v sistemu oznake sodnikov glede potnih stroškov in že prihajajo klici iz klubov, da so potne stroške že poravnali in jim v sistemu še vedno kaže, kot da jih še niso. Ravno tako nekateri klubi delajo mesečne zaključke in jim računovodje ne morejo zaključiti meseca, ker jim v sistemu še vedno kaže, da potnih stroškov še vedno niso poravnali (čeprav so v resnici že plačali).

NEPRAVILNOSTI NA TEKMAH: – dopis Strokovne komisije ZOSS
Glede na to, da se ponovno pojavljajo nepravilnosti na tekmah, posebno mlajših kategorij, vam še enkrat pošiljam razlago, ki je sicer že napisana v Pravilih o tekmovanjih in navodilih za sojenje.
Na seznamu ekipe, zapisniku  in na klopi za rezervne igralce (prostoru za ogrevanje) so lahko vpisani in  sedijo samo pravilno registrirani igralci in člani, ki imajo veljavno  licenco trenerja za sezono 2014/15.
Na klopi za rezervne igralce lahko sedi tudi trener, ki se pravilno prijavi na seznam ekipe, vendar iz kakršnekoli vzroka licence ne more pokazati (je še ni prejel, jo je pozabil doma……), ustno pa zatrdi, da jo ima.  Sodnik to vpiše v protokol o tekmi, brez podpisa tega trenerja in ni potrebna izjava.
V  tekmovanjih mlajših kategorij:
Če ekipa nima trenerja, mora biti prisoten vodja ekipe, ki mora biti vpisan na seznamu ekipe v posebno rubriko.
VODJA EKIPE ne more sedeti na klopi in ne sme  voditi ekipe na igrišču.

Licence za vodenje tekem so:
A in A Zač
B in B Zač
C in C Zač
D,
STATISTIK.

V Pravilih za določeno stopnjo je določeno, s kakšno licenco lahko vodimo katero stopnjo tekmovanj in sicer.
A in A Zač- vsa tekmovanja
B in B Zač- 2. DOL in nižje
C in C Zač- 3. DOl in nižje
D – mini, mala odbojka
STATISTIK- samo statistik, ki je vpisan pod AC2, z oznako AC-S

Na tekmah ne sme biti nobenega dogovora in popuščanja pri kontroli licenc.
V elektronskem zapisniku je rubrika pomočnika 2 označena z A, ki se je ne da popraviti, zato v drugo rubriko, ko zapišemo priimek statistika zraven napišemo – S.
Sodniki morajo imeti na tekmi Pravila stopnje tekmovanja, katero sodijo.

POŠILJANJE ZAPISNIKOV:
Navodilo o načinu za pošiljanje zapisnikov:

• Zapisnike morajo sodniki poslati na naslov: Odbojkarska Zveza Slovenije, Celovška 25, 1000 Ljubljana (in ne Zveza odbojkarskih sodnikov Slovenije)
  • Kuverte, v katerih pošiljajo zapisnike naj bodo velikosti minimalno A5, priporočljivo A4 (nikakor pa ne kuverte manjših velikosti kot so A6 in amerikanke)
  • Zapisnik naj bo vedno prepognjen tako, da je popisana stran na notranji strani
  • Kadar gre za turnir naj bodo vsi zapisnik skupaj in prepognjeni tako, da je popisana stran na notranji strani (ne zlagati vsakega zapisnika posebej
  • Ko prepognete zapinik v njega vložite poročilo o tekmi, vse sezname ekip, obrazec od predstavnika domačina(1.DOL)….in vse ostale dokumente (ne zlagajte oziroma prepogibajte vsakega seznama posebej).
  • Za vsako tekmo morajo biti vsi dokumenti zloženi skupaj  (vsi dokumenti posamezne tekme morajo biti vloženi v pravilno prepognjen zapisnik – zapisniki prepognjeni tako (točno na polovico), da je popisana stran na notranji strani, potem je na vrhu protokol in pod njim ostali dokumenti) in ne vsak papir in vsak zapisnik posebej – v primeru, da pošiljate zapisnike in dokumente iz večih tekem oziroma turnirjev mora boto tako zloženo za vsako tekmo oziroma turnir posebej
  • Vsi zapisniki morajo biti poslani priporočeno. V kolikor pošljete nepriporočeno, mora biti na kuverti zadostna vrednost znamk, v nasprotnem primeru bo pošta zavrnjena in se bo smatralo, da zapisniki niso bili poslani pravočasno.
  • Pri turnirjih prosim, da zapisnike zložite tako, da je tekma številka 1 na vrhu, pod tem zapisnikom tekma številka dve in tako naprej……(zapisnike prepognite tako, da je popisana stran na notranji strani in vanje vložite vse ostale dokumente – na vrhu protokol in spodaj ostali dokumenti)

OBRAZEC 6 – PROTOKOL O TEKMI:
NOVOST v letošnji sezoni je popolnoma preoblikovan in dodelan Obrazec 6 – Protokol (v priponki), ki ga mora prvemu sodniku oziroma delegatu kontrolorju dati predstavnik domačina. Na novem obrazcu je sedaj možnost vpisa plačila potnih stroškov za posameznega sodnika (čisto spodaj v Protokolu – Obr. 6). Se pravi, da od sedaj naprej ne potrebujete med dokumenti po končani tekmi na OZS pošiljati Obrazca za obračunavanje potnih stroškov (ki ste ga do sedaj natisnili ven iz sistema). Morate pa OBVEZNO na novem Protokolu – Obr. 6 spodaj za vsakega sodnika označiti ali je prejel potne stroške plačane takoj po tekmi ali bo dobil nakazilo na TRR. To vam mora predstavnik domačina tudi podpisati (glej Protokol – Obr. 6 spodaj desno).
Na novem Protokolu – Obr. 6 je od sedaj naprej možno vse podatke o tekmi izpolniti računalniško (sicer to pomeni, da morate Protokol natisniti sami pred tekmo), ker mora biti Protokol podpisan s strani gostitelja (zato ga ne morete izpolniti doma po tekmi). V kolikor za kakšno rubriko v Protokolu ne veste kako jo izpolniti imate možnost, da kliknete s kurzorjem miške na določeno polje in pritisnete tipko F1 na tipkovnici in se vam bodo izpisala navodila, kaj je potrebno v to rubriko napisati.
POMEMBEN POVZETEK: Obrazca za obračun potnih stroškov NE tiskajte in ga NE pošiljajte na OZS. Obvezno pa morate vse označiti v novem PROTOKOLU – Obr. 6. V kolikor vam da klub stari Protokol (je DOVOLJENO) pa lahko sami pripišete na protokol ali vam je klub plačal potne stroške takoj po tekmi ali vam jih bo nakazal na TRR.

Navodila za pošiljanje zapisnikov in nov Protokol sta dosegljiva v sistemu www.zoss.si pod rubriko DOKUMENTI.

Sodniki, ki ste bili na prvem licenčnem seminarju si poglejte še video:
Mini in mala odbojka KRITERIJ LICENČNI 2014

Preverite tudi vse osebne podatke v sistemu www.zoss.si

Sekretar ZOSS

vpis_placane_kilometrine_1 (3) vpis_placane_kilometrine_2 vpis_placane_kilometrine_3