Navodila – ZLATI NIZ – pokal 2014/2015

volleyball-cartoonSpodaj so zapisana navodila za 1/8 in 1/4 finale pokala Slovenije, kjer se ob morebitnem enakem številu točk v zmagah, igra še zlati niz.  Prosimo, da si sodniki, ki boste delegirani na povratne tekme 1/8 in 1/4 finala pokala Slovenije, pogledate rezultat prve tekme, da boste vedeli, v katerem primeru se igra zlati niz.

NAVODILA ZA SODNIKE, DELEGATE in KLUBE NA POVRATNIH TEKMAH 1/8 IN 1/4 FINALA POKALA ODBOJKARSKE ZVEZE SLOVENIJE

V skladu z 19., 20. in 21. členom Pravil pokalnega tekmovanja v državi Sloveniji za tekmovalno sezono 2014/2015 se v 1/4 in 1/8 finala pokala Slovenije tako v moški kot tudi ženski konkurenci igrata dve tekmi. V 1/8 finala obstaja možnost, da se ekipi dogovorita za igranje samo ene tekme.

V skladu z 21. členom Pravil pokalnega tekmovanja o napredovanju v naslednji krog tekmovanja odloča:

(1.) boljši seštevek zmag;

(2.) boljši seštevek točk (18. člen Pravilnika o tekmovanjih);

(3.) zlati niz (do 15. osvojene točke ob dveh točkah razlike)

1. To pomeni, da ekipa, ki zmaga obe tekmi, napreduje v naslednji krog.
  1. Če vsaka ekipa zmaga eno tekmo moramo slediti 18. členu Pravilnika o tekmovanjih v tistem delu, ki govori o točkah, ki jih prejme ob ustreznem številu nizov:

a. za zmago: 3:0 ali 3:1 3 točke
3:2 2 točki
b. za poraz: 2:3 1 točka
1:3 ali 0:3 0 točk
  1. ekipi igrata zlati niz do 15. točke z dvema točkama razlike.

Zlati niz pišemo v nov zapisnik, ki ga je potrebno pripraviti pred začetkom druge tekme. Pred začetkom tekme izpolnimo glavo zapisnika, prostor s priimki igralcev in uradnimi osebami. Pri imenu tekmovanja zapišemo : POKALNO TEKMOVANJE OZS – ZLATI NIZ.

V zlatem nizu lahko nastopijo samo igralci (uradne osebe), ki so bili prijavljeni za nastop na povratni tekmi. Ekipe ne morejo imenovati drugih liberov. Igralci morajo nastopiti z istimi številkami kot na povratni tekmi. Kapetan ekipe mora ostati isti kot na povratni tekmi.

Pred pričetkom zlatega niza se ponovno opravi žrebanje. Po žrebanju zapisnik podpišeta trenerja in kapetana obeh ekip. Odmor med končano povratno tekmo in zlatim nizom je tri minute. Zlati niz pišemo v prostor za pisanje 5. niza. Ko prva ekipa doseže osmo točko, ekipi menjata strani. Ukrepi iz odigrane tekme se v zlati niz ne prenašajo, razen diskvalifikacije. V primeru, da je igralec (uradna oseba) v povratni tekmi diskvalificiran, v zlatem nizu ne sme nastopiti (opravljati svoje funkcije). Takega igralca (uradno osebo) se v zapisniku za zlati niz prečrta in v prostor za opombe vpiše, zakaj je v zapisniku prečrtan.

V zlati niz se ne prenašajo »nedovoljene zahteve« oz. ukrepi za zavlačevanje.

Po koncu zlatega niza morajo zapisnik podpisati zapisnikar, oba kapetana in prvi ter drugi sodnik.

Sodniki naj pred odhodom na povratno tekmo preverijo rezultat prve tekme!

Zaželeno je, da domača ekipa pred začetkom povratne tekme, predloži zapisnik prve tekme v ogled 1. sodniku (delegatu).