Na pokalu Slovenije sodniki tudi s sistemom Vokkero

Na letošnjem finalnem pokalnem turnirju v Kranju bodo slovenski sodniki prvič na tekmah pod okriljem OZS uporabljali tudi sistem brezžičnega komuniciranja Vokkero. Sistem je poznan ekipam in sodnikom z mednarodnih tekem, kjer je tak sistem v uporabi že kar nekaj let.

Nekaj informacij o sistemu in njegovi uporabi:

Po predhodnem preizkusu na tekmovanjih FIVB in CEV so prišli do zaključka, da uporaba brezžične komunikacije omogoča boljšo in hitrejšo komunikacijo med sodniškim zborom. S tem se skrajša čas, ki poteče med posameznimi točkami.

Prednosti:

• Povečana neposredna komunikacija zagotavlja, da je pretok informacij bolj natančen.
  • Povečana je natančnost in hitrost komunikacije med prvim in drugim sodnikom, kadar je potrebno preveriti npr. število žog v igri, učinkovitost pobiralcev žog ali hitrih brisalcev. V pomoč je tudi pri izmenjavi informacij glede kontrole klopi za rezervne igralce, pri pridobivanju podatka o tem, kdo je kapetan v igri ipd.
  • Pri »challenge« sistemu
    • Zagotavlja hitro in neposredno komunikacijo z drugim sodnikom pri ugotavljanju pravilnosti zahteve s strani trenerjev.
    • Zagotavlja natančnejšo informacijo o akciji, ki naj bi jo preverili.
    • Zagotavlja hitro in natančno komunikacijo glede rezultata »challenga«.
  • Prvi sodnik je tesneje povezan s sodniškim zborom. Bolj diskretno lahko izrazi svoja vprašanja, opažanja in zahteve preko drugega sodnika, rezervnega sodnika oziroma zapisničarja.
  • Zapisničar ima možnost hitro, natančno in z uporabo glasu obveščati sodnike o
    • Številu in upravičenosti do odmorov.
    • Številu in upravičenosti do menjav.
    • Napaki pri kroženju.
    • Potrdi veljavnost zamenjave libera.
    • Obvesti ali je bil prosti igralec pred time-outom v igrišču ali izven njega.

Oprema:

Štiri slušalke z oddajnikom in sprejemnikom na zavarovani frekvenci.

• Dve slušalki z mikrofonom, ki sta stalno povezani, uporabljata prvi in drugi sodnik. Povezava med njima je stalno odprta. Slušalki morata biti udobni za nošenje z diskretno slušalko in mikrofonom. Vse žice morajo biti diskretno skrite znotraj sodniške uniforme.
  • Preostali slušalki delujeta po sistemu »pritisni in govori«. Namenjeni sta rezervnemu sodniku in zapisničarju. Tudi za njiju velja, da mora biti slušalka z mikrofonom udobno nameščena za sodnika, žice pa diskretno skrite pod uniformo. Gumb za vključitev v pogovor mora imeti enostaven dostop. Vsaka slušalka se mora sneti, tako da se lahko umije in razkuži preden jo uporabi naslednji sodnik.
  • Vsaka slušalka mora imeti digitalni filter za hrup, ki ga uporabnik lahko regulira glede na svoje zahteve. S tem zmanjša hrup gledalcev, napovedovalcev, glasbe v dvorani in tudi zvok piščalke sodnika, s katerim sodi tekmo.

Uporaba:

Zelo pomembno je, da je sistem enostaven za uporabo in da je hkrati učinkovit. Sodniki morajo opremo preizkusiti pred tekmo. Če je možno, naj to storijo že na tehničnem sestanku. Oprema naj bo na voljo za preizkus že pri pregledu dvorane, kjer (predvsem prvi in drugi sodnik) lahko preverita, če znata uporabljati opremo. Takrat lahko preverita tudi način komunikacije. Pozor: med tekmo bo veliko večji hrup, zato je potrebno to upoštevati pri izbiri filtra in ostalih nastavitev.

Pomembno je, da sodniki brezžičen sistem komunikacije vzamejo kot dodaten pripomoček pri sojenju. Še vedno morajo uporabljati neverbalne komunikacijske metode.

Zelo pomembno za učinkovito komunikacijo je, da se sodniki držijo klicnih znakov, ki so dogovorjeni s strani CEV. Ti so jedrnati in enostavni za uporabo.

Brez sistema “challenge”: (klicni znaki)

prvi sodnik -> PRVI

drugi sodnik -> DRUGI

zapisnikar -> ZAPISNIK

rezervni sodnik -> REZERVNI

Če sporočilo naslovniku ni jasno, naj ta sporoči zahtevo »povej še enkrat, konec«.Za lažje komuniciranje imata prvi in drugi sodnik stalno vzpostavljeno povezavo. Zato za pogovor med njima ne potrebujeta uporabljati klicnih znakov. Če želita pritegniti pozornost rezervnega sodnika oziroma zapisnikarja morata uporabiti klicni znak osebe, kateremu je sporočilo primarno namenjeno. Na koncu sporočila je potrebno uporabiti besedo »konec«. Samo ena oseba naj govori naenkrat.

Besednjak, ki se uporablja med brezžično komunikacijo, naj bo iz odbojkarske terminologije. S tem zmanjšamo možnost napačne interpretacije. Poskusimo se izogniti negativnim besedam, kot je »ni bloka«. V tem primeru je bolje uporabiti besedno zvezo »žoga v outu«.

Med akcijo je komunikacija zelo omejena, saj imajo sodniki v ustih piščalko.

Sodniki morajo biti prepričani, da sistem deluje in da imajo vse žice diskretno skrite preden zapustijo garderobo. Zadnji preizkus sistema mora biti najmanj deset minut pred pričetkom uradnega protokola.

Pred začetkom vsakega niza mora drugi sodnik glasno prebrati začetni postavi.

Po vsakem odmoru, tehničnem odmoru oziroma pri menjavi strani v petem nizu mora zapisnikar povedati katera ekipa servira in katera številka igralca mora servis izvesti. Poleg tega mora še povedati številko igralca v coni dve ekipe, ki sprejema.

Vsako nedovoljeno zahtevo je potrebno napovedati tudi preko brezžičnega sistema.

Da bi se izognili nelagodju in napakam pri uporabi sistema, je potrebno:

• Izbrati pravilno velikost slušalke.
  • Izbrati tisto slušalko, ki sodniku bolj ustreza (leva / desna).
  • Izbrati pravi filter za hrup glede na okolico.
  • Sodnik mora biti seznanjen kako uporabljati sistem oziroma opremo.
  • Preveriti ali je baterija pravilno nameščena in napolnjena.
  • Spoštovati naslednjega uporabnika in zato očistiti slušalko preden jo vrnemo.