Na Japonskem za pokal FIVB World Grand Champions še moški

GetImageZ današnjimi prvimi tekmami se je v Kyotu pričela šesta izvedba tekmovanja FIVB World Grand Championship. Po odigranih dveh krogih se bodo reprezentance preselile v Tokio, kjer se bo turnir zaključil 24. novembra. Največ naslovov do sedaj imajo Brazilci (1997, 2005, 2009). Po enkrat pa so bili najboljši Italijani (1993) in Kubanci (2001). Brazilci so tudi edina reprezentanca, ki se je uvrstila na vse dosedanje turnirje. Na vseh šestih izvedbah so sodelovali tudi Japonci, ki pa so tja uvrščeni kot organizatorji.

Letos bodo nastopili:

Brazilija – uvrščeni na prvenstvo kot zmagovalci prvenstva Južne Amerike. Do sedaj so sodelovali na vseh prvenstvih in nikoli niso bili uvrščeni nižje od drugega mesta. Pod vodstvom legendarnega Bernarda Rezendeja “Bernardinha” se bodo poskušali oddolžiti za poraz v Londonu in v svetovni ligi 2013, ko so obakrat zaostali za Rusijo. So tudi najvišje uvrščena reprezentanca na FIVB lestvici.

Iran – pod vodstvom priznanega trenerja Julia Verlasca so septembra v Dubaju osvojili naslov azijskega prvaka. Gre za njihov drugi nastop na prvenstvu. Pred štirimi leti so končali turnir na petem mestu. So dvanajsta reprezentanca sveta.

Trenerji vseh sodelujočih reprezentanc  vir: www.fivb.org
Trenerji vseh sodelujočih reprezentanc
vir: www.fivb.org

Italija – na prvenstvu nastopajo s povabilom, ki ga skupaj podelijo FIVB, japonska odbojkarska zveza in japonska televizija. Na uradni lestvici FIVB zasedajo trenutno tretje  mesto.

Japonska – je najnižje rangirana reprezentanca. Trenutno sedemnajsta ekipa sveta nastopa na prvenstvu kot domačinka.  Japonsko bo prvič v njeni zgodovini vodil tujec, američan Gary Sato.

Rusija – na prvenstvo so se uvrstili zaradi osvojitve naslova evropskih prvakov. Aktualni olimpijski prvaki in zmagovalci letošnje svetovne lige so glavni favoriti tega turnirja. Zanimivo je, da je to prva udeležba za to odbojkarsko velesilo na tem tekmovanju.

ZDA – zmagovalci prvenstva NORCECA bodo poskušali osvojiti prvi naslov v tem tekmovanju. Najvišje do sedaj so bili uvrščeni leta 2005, ko so končali na drugem mestu. Vodil jih bo nov trener John Speraw.

Na turnirju bo sodniški delegat Sergey Titov. Tekme pa bodo sodili: Casamiquela Hernan Gonzalo (Argentina), Macias Luis Gerard (Mehika), De Carvalho Jediel Hosana (Brazilija), Shaaban Nasr (Egipt), Loderus Frans (Nizozemska), Tano Akihiko (Japonska), Wang Ning (Kitajska) in Zenovich Andrey (Rusija).

Osem sodnikov za turnir na Japonskem vir: www.fivb.org
Osem sodnikov za turnir na Japonskem
vir: www.fivb.org

Tekme si je možno ogledati na programih Eurosport. Podrobne informacije o turnirju pa lahko dobite tukaj.