London 2012 = Tokio 2013

Nov naslov za Brazilijo. vir: www.fivb.org
Nov naslov za Brazilijo.
vir: www.fivb.org

Na Japonskem se je s tekmo med Brazilijo in Japonsko zaključila letošnja izvedba ženskega FIVB Grand Champions pokala. Prav zadnja tekma, ki je bila odigrana pred 10.000 gledalci, je odločala o končnih zmagovalkah tega turnirja. S 3:0 so bile uspešnejše Brazilke, ki so tako osvojile ta prestižen naslov in glavno nagrado v višini 250.000 dolarjev. Brazilke so tako postale prva reprezentanca z dvema naslovoma zmagovalk Grand Champions pokala. Prvič so bile najboljše leta 2005. Japonke so po porazu v zadnji tekmi osvojile tretje mesto. Zadnjo, odločilno tekmo sta sodila  Rodriguez Jativa (ŠPA) in Mokry (SVK).

Končni vrstni red:

1. Brazilija – 15 točk; 2. ZDA – 10 točk; 3. Japonska – 9 točk; 4. Rusija – 4 točke; 5. Tajska – 4 točke; 6. Dominikanska republika – 3 točke.

Najučinkovitejša igralka je bila Sittirak Onuma (Tajska) s točno 100 doseženimi točkami na petih tekmah. Brazilka Fabiana Claudino je bila razglašena za MVP turnirja.

MVP turnirja vir: www.fivb.org
MVP turnirja
vir: www.fivb.org

Idealna postava turnirja: podajalka – Hitomi Nakamichi (JAP); sprejemalki – Saori Sakoda (JAP) in Onuma Sittirak (THA); blokerki – Iullia Morozova (RUS) in Pleumjit Thinkaow (THA); korektorica – Gina Mambru (DOM); libero – Arisa Sato (JAP).

V torek s turnirjem pričenjajo moške reprezentance.