Konec svetovnega prvenstva na Tajskem za dekleta do 18. leta

(foto: fivb.org)
(foto: fivb.org)

Na njem je prvič sodelovala tudi slovenska izbrana vrsta, ki je zasedla končno 13. mesto.

Na turnirju so dekleta zabeležila po štiri zmage in poraze. Najbolj odmeva zmaga nad ZDA, ki se je nato uspela uvrstiti celo v veliki finale. V finalu je bila Kitajska prepričljivo boljša od ZDA s 3:0 (16, 21, 23 ). V tekmi za 3. mesto so bile igralke Brazilije boljše od predstavnic Peruja.

Za konec lahko zapišemo, da gre na tem prvenstvu za zgodovinsko uvrstitev Slovenije na žensko svetovno prvenstvo. Pričakovanja so bila, po odličnih rezultatih na turnirju v Peruju in evropskih olimpijskih igrah mladih na Nizozemskem, mogoče nekoliko previsoka in nerealna. Apetite je dvignila tudi uvodna zmaga proti ekipi ZDA, ki je danes igrala veliki finale proti Kitajski. Vseeno pa je končno 13. mesto velik uspeh. Igralke so tudi spoznale ritem igranja najboljših reprezentanc na svetu, ko praktično ni premora čez celo leto.

Ne moremo pa mimo dejstva, da je strokovno vodstvo dvignilo veliko prahu z javno objavljenimi izjavami o taktiziranju na zadnji tekmi v skupini in posledično izbiranju nasprotnika v osmini finala. Naše so “izbrale” Peru, ki je zasedel 4. mesto, namesto vice prvakinj Evrope, Italije, ki je osvojila  končno 10. mesto. Vsekakor gre za športno in moralno sporno potezo, še posebej, če vemo, da gre za igralke mlajših starostnih kategorij. Ta poteza je bila omenjena tudi v medijih v Peruju (tukaj), njihovi navijači pa so tudi objavljali komentarje na strani Facebook ( tukaj ), kjer imajo prostor slovenske izbrane vrste. Ponovnega vabila na turnir v Peru verjetno ni pričakovati.

Največ točk na prvenstvu je med našimi dosegla Nika Markovič (81 točk, 26,67 % uspešnost). Na 13. mestu je bila med blokerkami Ela Pintar. Na visokem četrtem mestu pa je bila po učinku na servisu Anita Sobočan.

 

Končni vrstni red:

1. Kitajska
2. ZDA
3. Brazilija
4. Peru
5. Japonska
6. Srbija
7. Poljska
8. Dominikanska republika
9. Turčija
10. Italija
11. Tajvan
12. Grčija
13. Slovenija
14. Portoriko
15. Egipt
16. Tajska
17. Argentina
18. Mehika
19. Tunizija
20. Alžirija

1267 ogledov skupaj 2 ogledov danes