Ko se dan prične prej, kot se večer končna ( dan -1 )

IMG_0064
Vhod v dvorano

Napočil je dan selitev.

Vsaj za nekatere. Od 16. sodnikov se nas je v zgodnjih jutranjih urah na pot odpravilo 12. Štirje so ostali v Zurichu, kjer bodo igrale reprezentance skupine “B”. Ker je bilo, kljub pozni večerji prejšnji dan, potrebno z vsakim obuditi kake spomine, naročiti pozdrave za tiste, ki jih tokrat ni z nami ali pa zgolj vljudnostno izmenjati kako besedo, se proti sobam nismo odpravili prav kmalu. Tako udeležba na zajtrku, ki je bil organiziran ob 04:30, (bojda) ni bila prav množična.

Ekipe, ki so se odpravile direktno na prizorišča, so bila tokrat v boljšem položaju kot funkcionarji, ki smo se morali za dva dneva zbrati v Zurichu. No, vsaj nekatere reprezentance. Srbija in Italija sta na prvenstvo  prišli praktično direktno z daljne Japonske. Usklajenosti koledarjev med FIVB in CEV, ki bi omogočala enake pogoje za vse udeležence, še vedno ni.

In kako je potekal dan “selitve”? Hotel – letališče – hotel – dvorana – hotel – dvorana – hotel.

Zapustili smo torej Švico in odleteli proti Hannovru. Od tam pa so nas pripeljali v bližino mesta Osnabruck. Namestili so nas v hotelu, ki se na skoraj vsakem koraku in pri vsaki reklami “prodaja”, kot da je v središču. Še vedno nismo ugotovili v središču česa je, saj daleč naokoli ni ničesar. Do prve trgovine približno 10 minut za avtom in trikrat toliko s konjem. Kolo mi te dni nekako ne sede…

Nemci so se v Zurichu ob vsakem manjšem spodrsljaju švicarskih organizatorjev hvalili, kako bo pri njih vse perfektno. Super. No, niti ne.

IMG_0070
Zanimiv cenik v hotelu

Že ob prihodu v hotel v središču nečesa, smo bili malo presenečeni, da so nas pričakovali šele v večernih urah. Najprej naj bi se odpravili v dvorano na popoldansko praktično kliniko, ki se je pričela ob 17h. Na recepciji hotela pa smo se pojavili ob 9:30. Kakšne namene so imeli z nami organizatorji teh vmesnih sedem ur in pol, še ne vemo. Na srečo so bile sobe pripravljene in smo se lahko namestili.

Ker je dvorana oddaljena približno 25 minut vožnje (odvisno od voznika), smo za vsak slučaj transfer naročili za ob 16h. Malo rezerve pač očitno ne bo škodilo.

Ob prihodu v dvorano sem bil navdušen. Resnično gre za ogromen objekt z vsemi potrebnimi pomožnimi dvoranami, igrišči, hotelom, trim stezami. Res pa je, da so pravkar menjali vrata sodniške garderobe in se je le-te dalo zakleniti samo od znotraj… Ker je še en izhod iz garderobe, moramo uradni vhod v našo garderobo zakleniti od znotraj in se skozi garderobo za linijske sodnike odpraviti po labirintu do igrišča.

IMG_0063

Na praktični kliniki sva kot sodnika sodelovala jaz in italijanski sodnik. Nič posebnega, razen manjšega kaosa. Pobiralci niso poznali protokola, zastavonoše tudi ne, še manj pa brisalci poda. Prisotna je bila tudi ekipa TV Sport1, ki bo delala prenose iz dvorane Gerry Weber  v Halleju. Luč za počasen posnetek imamo zopet tam, med nogami. In prav lepo se bliska in menja barvo med zeleno in rdečo.

Naj zapišem tudi, da sta oba zapisnikarja svoje delo opravljala malomarno in daleč od pričakovanega nivoja. En kup smeha, neresnosti in netočnosti. Na vse sta odgovorila, da sta že pisala zapisnik na finalu nemškega pokala pred dvema letoma in zato obvladata. Sodniški delegat se je zato dogovoril z obema trenerjema za past, kamor sta seveda oba “stopila”. Trener ekipe “A” je zamenjal št. 4 s št. 7. Kasneje pa je zamenjal št. 7 s št. 10. Gladko je zapisnikar menjavo potrdil, dvignil obe roki in dal znak za nadaljevanje tekme. Točko kasneje pa je ekipa “B” v igro poslala št. 3, ki je ni bilo na seznamu ekipe. Tudi ta menjava je šla “skozi”.

Konec praktične klinike nismo pričakali ravno najboljše volje. A časa za tarnanje ni bilo, saj smo morali takoj na pot v hotel po uradno obleko. Po petih minutah za tuširanje ipd., smo bili zopet na skoraj polurni poti nazaj v dvorano na tehnični miting.

vir: www.cev.lu

V skupini “A”, kjer bom sodil, se bodo med seboj pomerile ekipe Nemčije ( 9. na lestvici FIVB in druga z zadnjega evropskega prvenstva ), Turčije ( 11. na FIVB / tretja na zadnjem prvenstvu ), Nizozemske ( 18. na FIVB / sedma na zadnjem prvenstvu ) in Španije ( 42. na FIVB / enajsta pred dvema letoma ). Obeta se nam torej vroč vikend.

Vse tekme vseh skupin si lahko ogledate preko interneta. Povezave dobite tukaj. Povezave se načeloma pojavijo pol ure pred pričetkom tekem. Tekme nemške reprezentance v Halleju pa boste tisti, ki imate v programski shemi Sport1, lahko gledali tudi na TV.

Jutranji sestanek pričnemo ob 10:00. Se javim.