Japonska gosti šesti ženski World Grand Champions Cup 2013

header

S prvimi tekmami se je danes pričelo tekmovanje World Grand Champions pokal, ki se igra vsake štiri leta. Prvič je bil organiziran leta 1993. Domačin turnirju je bila do sedaj vedno Japonska. Na turnir se uvrstijo štirje prvaki kontinentov, ki so na predhodnih olimpijskih igrah zasedli najvišja mesta. Japonska sodeluje kot organizatorica tekmovanja. Šesto reprezentanco pa skupaj izberejo in povabijo na turnir FIVB, japonska odbojkarska zveza (JVA) in japonska televizija (NTV).

dvorana Nagoya Nippongaishi

Letošnji turnir bo potekal od 12. – 17. novembra v mestih Nagoya in Tokio. Ženskemu turnirju bo čez teden dni sledil še moški turnir.

Do sedaj ima to tekmovanje pet različnih zmagovalk:

1993 – Kuba; 1997 – Rusija; 2001 – Kitajska; 2005 – Brazilija; 2009 – Italija

Italijanke, zadnje zmagovalke tega tekmovanja, se letos niso uvrstile na tekmovanje, saj so tja kot evropske prvakinje odpotovale Rusinje. Prav tako pa niso pridobile posebnega povabila. Tako ne bodo mogle braniti naslova. Letos se bodo torej za šesti naslov borile:

• Brazilija – prvakinje Južne Amerike in aktualne olimpijske prvakinje iz Londona. Brazilke so prve favoritinje prvenstva, nenazadnje so tudi na vrhu FIVB lestvice reprezentanc. Na zadnji izvedbi tekmovanja so zasedla drugo mesto.
  • ZDA – prvakinje NORCECA prvenstva in hkrati druge na lestvici FIVB. Pod vodstvom legendarnega Karcha Kiralya se bodo poskusile oddolžiti Brazilkam za poraz v finalu olimpijskih iger. Letošnje prvenstvo FIVB Grand Prix so zaključile na zanje skromnem šestem mestu.
  • Japonska – kot stalna organizatorica tega tekmovanja je bila edina prisotna na vseh šestih turnirjih. Bronaste iz Londona so letos presenetljivo izgubile naslov azijskih prvakinj. Njihova želja je, da izboljšajo dosedanjo najvišjo uvrstitev, tretje mesto iz leta 2001. So tretje na FIVB lestvici.
  • Rusija – zmagovalke evropskega prvenstva 2013 in prvakinje zadnjih dveh svetovnih prvenstev (2006 in 2010) bodo pod vodstvom novega trenerja Iurya Maricheva poskušale dokazati, da je bil izpad v 1/4 finalu olimpijskih iger zgolj slab dan. Tedaj so kljub šestim zaključnim žogam morale priznati premoč Braziliji, ki je nato zmagala tudi v finalu. Trenutno na FIVB lestvici zasedajo šesto mesto.
  • Dominikanska republika – osma ekipa sveta je v finalu NORCECA prvenstva s 3:1 izgubila proti ZDA. Na prvenstvo so uvrščene s posebnim povabilom.
  • Tajska – uvrstitev na prvenstvo so si zagotovile s presenetljivo zmago nad Japonsko v finalu azijskega prvenstva. So 12. uvrščena ekipa na FIVB lestvici. Na prvenstvu so sodelovale tudi leta 2009.

Ekipe bodo v  šestih dnevih odigrale tekme med seboj. Ekipa z največ točkami bo osvojila pokal. Finalne tekme ni.

Tekme bodo sodili: AL NAAMA Ibrahim (Katar) ; BOUDAYA Taoufik (Tunizija); CONCIA Pedro Fabian (Argentina); GRASS Angela (Brazilija); KANG Jou-Hee (Južna Koreja); RODRIGUEZ JATIVA Susana Maria (Španija); MOKRY Juraj (Slovaška); MURANAKA Shin (Japonska).

vir: www.fivb.org

Sodniški delegat bo MOHAMED Hassan Ahmed.

Nekatere tekme si bo možno v živo gledati na programih Eurosport in Eurosport 2.

Podrobnejše informacije o tekmovanju pa si lahko preberete tukaj.