Izžrebane skupine kvalifikacij za fante (U-19) in dekleta (U-18)

Poljakinje so aktualne prvakinje v kategoriji U-18

Na sedežu CEV-a so izžrebali kvalifikacijske skupine za evropski prvenstvi leta 2015 v kategorijah deklet do 18. leta starosti in fantov do 19. leta. V obeh konkurencah bo osem predtekmovalnih skupin. Zmagovalci vseh skupin se neposredno uvrstijo na zaključna turnirja, ki bosta v Bolgariji (dekleta) in v Turčiji (fantje). Zmagovalcem se bodo pridružile še tri najboljše drugo uvrščene ekipe iz vseh osmih skupin. Finalna turnirja bosta tudi kvalifikacijsko sito za nastop na svetovnih prvenstvih.

Nosilci medalj s prejšnjega prvenstva:

Rusi bodo branili naslov iz leta 2013
dekleta – 1. Poljska, 2. Italija, 3. Turčija.
fantje – 1. Rusija, 2. Poljska, 3. Belgija

Kvalifikacije bodo takoj po vstopu v novo leto, in sicer od 08. do 11. januarja 2015. Pet držav organizatoric se je odločilo, da bodo skupaj organizirali turnirje tako za dekleta kot tudi za fante (Hrvaška, Nemčija, Rusija, Srbija in Slovaška).

Pri žrebu so upoštevali tudi CEV rang lestvico reprezentanc v tej starostni skupini. Pri dekletih so najvišje uvrščene igralke iz Turčije (216 točk). Sledita Srbija (212) in Poljska (210). Slovenija je na odličnem sedmem mestu (176) in je tudi nosilka predtekmovalne skupine, ki bo igrala v Latviji. Slovenija je na lestvici pred odbojkarsko velesilo Rusijo.

Slovenke so se na zadnjem prvenstvu veselile uvrstitve na svetovno prvenstvo

Skupina “G” – Latvija:

Slovenija – (7. CEV lestvica)
Belgija – (10.)
Latvija – (24.)
Estonija – (26.)

Pri fantih Slovenija zaseda 12. mesto na CEV lestvici. Prvi so igralci iz Rusije, drugi Francije, tretje mesto pa si delita Srbija in Poljska.

Skupina “F” – Bolgarija:
Bolgarija – (6.)
Slovenija – (12.)
Portugalska – (23.)
Danska – (28.)

Evropsko prvenstvo za dekleta bo od 28. marca do 05. aprila, fantje pa bodo igrali med 04. in 12. aprilom.