EUROPEAN PARAVOLLEY CHAMPIONSHIP 2013 – vtisi slovenske kandidatke za mednarodno sodnico

Po odsojeni 1/4 finalni tekmi Poljska : Rusija (moški) Peter Končnik (sodniški delegat), Šefka Nuhan (2. sodnica), Ema Vratarič (1. sodnica), zapisničarka, Nello Calleja (rezervni sodnik).
Po odsojeni 1/4 finalni tekmi Poljska : Rusija (moški)

V majhnem mestecu Elbląg na Poljskem, se je med 13. in 22. odvijalo Evropsko prvenstvo v sedeči odbojki.

Na tem odlično organiziranem turnirju je sodelovalo kar 12 moških in 9 ženskih ekip, med njimi tudi reprezentanca Slovenije. Barve Slovenije pa niso zastopala samo dekleta, temveč tudi dva slovenska sodnika; Janko Plešnik (mednarodni sodnik sedeče odbojke) in Ema Vratarič (kandidatka za mednarodno sodnico sedeče odbojke), ter slovenski delegat Peter Končnik.

Poleg slovenskih »predstavnikov«, so bili delilci pravice še: Ritvars Alksnis (LAT), Glynn Archibald (GBR), Nello Calleja (MLT), Reza Ehteshami (BEL), Haris Helać (BIH), Zdravko Hranić (CRO), Dariusz Jasinski (POL), Miroslav Juraček (SVK), Gabor Karádi (HUN), Kirsten Kohn (GER), Adnan Kološ (BIH), Dimosthenis Kostopoulos (GRE), Slaviša Kuzmanović (SRB), Sari Mannersuo (FIN), Benno Meijer (NED), Šefka Nuhan (BIH), Ivana Pavić (CRO), Anton Probst (GER), Dominik Raca (CRO) in Dee Wauchope (GBR).

Turnir, ki je štel šest tekmovalnih dni, je bil zelo dobro obiskan, tako je bilo tudi vzdušje v dvorani zelo športno/navijaško obarvano. Poleg odlične glasbe, simpatičnih maskot, prenosa v živo in glasnih navijačev, so si obiskovalke turnirja lahko dale urediti pričeske. Za utrujene, pa je bila celo možnost vožnje z rikšo. Najbolj zagrizeni navijači, pa so si lahko kupili vse od kap, brisač, majic pa do svinčnikov, obeskov za ključe ipd.

Obisk Tautenberga - največjega gradu v Evropi
Obisk Tautenberga – največjega gradu v Evropi

Začetne tekme so bile več ali manj, tako pri moških, kot tudi pri ženskih ekipah, zelo jasne in brez presenečenj. Vse so se večinoma končale z rezultatom 3:0; redke pa s 3:1. Sta bili pa zato ženska tekma za tretje in pa finalna ženska tekma, toliko bolj razburljivi. V tekmi za tretje mesto je Slovenija uspela v razburljivem 5. nizu premagati reprezentanco Nizozemske. V zelo izenačeni finalni tekmi pa so Rusinje porazile Ukrajinke, ravno tako s 3:2. Pri moških pa je zlato pričakovano in brez večjih težav, s 3:0 proti Rusiji, osvojila reprezentanca Bosne in Hercegovine (ki je tudi aktualni paraolimpijski prvak). Ravno tako je z rezultatom s 3:0, do bronaste medalje prišla Nemčija, ki je premagala reprezentanco Ukrajine.

Tekma za tretje mesto, Slovenija : Nizozemska

Naj za konec vse še povabim na naslednji turnir sedeče odbojke, ki pa bo čez dobre pol leta, ravno tako v Elblągu, in sicer bo to svetovno prvenstvo, kjer se pričakuje še več razburljivih tekem in vrhunskih akcij.

Ema Vratarič