Državne prvakinje in prvaki (4. del)

Z današnjim četrtim delom zaključujemo pregled klubskih prvakov po raznih državah v letu 2018.

SRBIJA:

Vojvodina NS Seme je pri moških ohranila naslov v svojih vitrinah. V finalni seriji so bili uspešnejši od Novega Pazarja. S 3:1 v zmagah so igralci iz Novega Sada obranili prednost prvega mesta pred vstopom v končnico. Naj zapišemo še, da se je v srbsko Superligo uspel vrniti Partizan, ki je to sezono moral igrati v 1. ligi (po kakovosti druga srbska liga). Manjši incident se je pripetil pred pričetkom tretje finalne tekme. Kaj se je zgodilo, si lahko pogledate TUKAJ.

Pri ženskah je Vizura še petič zapored dvignila pokal za najuspešnejšo ekipo v državi. V finalu se je Vizura pomerila s Crveno Zvezdo in jo premagala s 3:0 v zmagah. S tem so si igralke iz Rume priborile pravico do kvalifikacij za CEV Ligo prvakinj, kjer so se lani prebile v skupinski del.

TURČIJA:

Moški naslov je letos šel ekipi Halkbank. Zmagovalci rednega dela prvenstva so v končnici doživeli le en poraz v finalni seriji na tri zmage. V finalu jim je nasproti stal Arkaspor, kjer kot trener še vedno deluje Sloveniji dobro poznani trener Glenn Hoag s slovenskim pomočnikom Tilnom Kozamernikom. Istanbul BB, ki je bil peti po rednem delu, se je v končnici prebil do tretjega mesta. Kako je slovenski selektor popeljal  ekipo Halkbanka do naslova, si lahko pogledate TUKAJ.

Eczacibasi in Vakifbank sta celotno sezono imela dvoboj v ženski ligi. Po rednem delu je bil uspešnejši Eczacibasi. Vakifbank pa je ob koncu sezone stopnjeval svojo formo in poleg evropskega klubskega naslova osvojil še turško prvenstvo. Serija se je odločila v zadnji, peti finalni tekmi, ki pa jo je Vakifbank suvereno dobil s 3:0.

ČEŠKA:

Slovenski reprezentant Gregor Ropret se je ob koncu sezone s ČEZ Karlovarskim veselil naslova prvakov. Kljub temu, da so redni del zaključili šele na četrtem mestu, so v spomladanskih tekmah končnice delovali bolj zanesljivo. V četrtfinalu so s 3:2 v zmagah izločili Brno, v polfinalu s 3:0 lanske prvake Češke Budjevice in v finalu s 3:0 Kladno Volejbal cz. A kljub navidezni gladki zmagi s 3:0 je potrebno zapisati, da so se prav vse tekme končale po petih nizih. Zadnjo tekmo in burno reakcijo poražene ekipe na zadnji tekmi si lahko ogledate TUKAJ.

Ženski naslov je šel ponovno v roke VK Prostejova. 3:0 v finalu in kar 37 zmag v 37 tekmah v državnem prvenstvu zadostno govori o premoči te ekipe tudi letos.

ŠPANIJA:

Po štirih letih se moški naslov vrača nazaj v Teruel. V prvenstvu so doživeli le en poraz, v končnici pa so potem uspeli dobiti vse tri tekme v polfinalu in tri v finalu. Posnetek zadnje finalne tekme si lahko ogledate TUKAJ.

Peti zaporedni naslov so v ženski konkurenci osvojile igralke Minis Arluy Logrono. Fachadas Dimurol Libby,s v finalu niso uspele doseči zmage in tako se je serija končala s 3:0.

ŠVICA:

VC Lausanne je po desetih letih zopet osvojila moško švicarsko prvenstvo. V finalu so premagali Nafels s 3:0 v zmagah. Branilci naslova Amriswil so na koncu osvojili tretje mesto. Vrhunce s finalnih tekem si lahko ogledate TUKAJ.

Pri ženskah ponovna zmaga Volera, ki pa se poslavlja iz Švice. Ekipa bo združila moči s francosko ekipo Le Cannet in nastopala bo v Franciji. Z drugo svojo ekipo pa bo nastopala v tretji ligi. Volero je v zadnjih štirinajstih letih osvojil trinajst naslovov.