Državne prvakinje in prvaki (3. del)

V tretjem delu pregleda si bomo pogledali, kdo je osvojil naslov državnih prvakov od Nizozemske do Slovaške.

NIZOZEMSKA:

Na Nizozemskem je o naslovu moškega prvaka odločala peta tekma finala. Vodilni ekipi po rednem delu in po igranju v skupini zmagovalcev sta se pomerili na tri dobljene tekme. Naslov so obranili igralci Abiant Groningena, ki so še tretje leto zapored v finalu premagali ekipo Orion.

Pri ženskah je slavila ekipa Sliedrecht. Serijo finalnih tekem so zaključile s končnih 3:1. Tudi one so uspele obraniti naslov iz lanske sezone.Nekaj utrinkov z zadnje tekme si lahko ogledate TUKAJ.

POLJSKA:

Pri moških je SKRA Belchatow vstopil v končnico z drugega mesta po rednem delu. V finalni seriji na dve zmagi je zabeležil dve gladki zmagi nad vodilno ekipo rednega dela, ekipo Zaksa Kedzierzyn Kozle. Tretje mesto je osvojil Gdansk, kjer je kot pomočnik trenerja deloval Bogdan Kotnik. Nekaj utrinkov s finalne tekme si lahko ogledate TUKAJ.

Ženski naslov še petič zapored ostaja v rokah Chemik Police. Commercecon Lodz jih tudi tokrat ni mogel ogroziti na prestolu. Tekmi v finalu sta se končali s 3:1 in 3:0. Posnetek zadnje finalne tekme je na voljo TUKAJ,

PORTUGALSKA:

Pri moških je slavila ekipa Sporting. Dramatična finalna serija, ki se je končala s peto, odločilno tekmo, je postregla tudi s petim odločilnim nizom. V tem so bili boljši domači s 16:14. Benfica tako ni uspela obraniti lanskega naslova. Vroče vzdušje v domači dvorani Sportinga in zadnje točke na tekmi si je vredno pogledati TUKAJ.

Ženske so finalno serijo ravno tako potegnili v zadnjo peto tekmo. Leixos SC so na zadnji tekmi s 3:1 bile uspešnejše od nasprotnic in se veselile ponovitve lanskega naslova.

ROMUNIJA:

LMV Tricolorul Ploiesti (77 točk), CS Galata Arcadi (76 točk) in CSA Steaua Bukarešta (69 točk) je bil končni vrstni red prvih treh ekip v moški ligi v Romuniji. Prvenstvo so končali s skupino zmagovalcev. Končnice v Romuniji letos ni bilo. Craiova, ki je branila naslov, je končala ligo zmagovalcev na šestem mestu. Slavje novih prvakov po zadnji tekmi si lahko ogledate TUKAJ.

Pri ženskah je Alba Blaj po treh letih morala predati naslov ekipi CSM Bukarešta. Ta je do konca sezone zbrala 76 točk. Drugo uvrščena ekipa CEV lige prvakinj in romunskega prvenstva Alba Blaj je osvojila 70 točk. CS Stiinta Bacau je končala s 54 točkami.

RUSIJA:

V Rusiji se pri moških nadaljuje prevlada Zenita iz Kazana. Evropskemu naslovu so z gladko finalno zmago s 3:0 dodali še domači naslov. Zenit Sankt Petersburg je s petega mesta uspel priti do finala, kjer pa je Kazan ogrozil le na drugi tekmi, ki se je končala s 3:2. Vrhunsko predstavo obeh Zenitov tudi na zadnji finalni tekmi si lahko ogledate TUKAJ.

Pri ženskah ekipa iz Kazana ni uspela obraniti prednosti iz rednega dela. Kljub temu, da so končnico pričele z dvema tekmama na domačem igrišču, so obe tudi izgubile. Tretjo tekmo so nove prvakinje Dinamo Moskva zmagale pred svojim občinstvom s 3:2. Dinamo Moskva je tretjič zapored prvak Rusije. Zadnja tekma je v posnetku TUKAJ.

SLOVAŠKA:

VK Prievidza je po lanskem porazu v moškem finalu letos  po sedmih finalnih tekmah uspela ujeti lovoriko za državnega prvaka. Zadnja, sedma odločilna tekma, se je končala s 3:1. VK Prievidzi je na drugi strani mreže stal lanskoletni prvak VKP Bystrina SPU Nitra.

Pri ženskah je v finalnem derbiju dveh ekip iz Bratislave slavil Starbag Volleyball Club FTVŠ UK Bratislava. Od štirih finalnih tekem so se kar štiri končale v petem nizu. Mestnim tekmicam so s tem odvzele naslov prvakinj Nekaj utrinkov iz sezone in po osvojitvi naslova si lahko ogledate TUKAJ.