Danes pričetek svetovnega klubskega prvenstva za ženske

Sodniki letošnje izvedbe klubskega prvenstva

V Zurichu se danes pričenja sedma izvedba svetovnega klubskega prvenstva za ženske.

Domačin prvenstvu je ekipa Volero Zurich. Tako bo Švica prvič domačinka najboljšim ženskam ekipam na svetu. Leta 1991 je bilo prvo prvenstvo v Braziliji (zmagovalke Sadia Esporte Club Sao Paulo (BRA) ). Leta 1992 v Italiji je zmagala ekipa Il Messaggero Ravenna (ITA). 1994. leta pa so ponovno v Braziliji slavile domačinke, Leite Moca Sao Paulo. Po letu 1994 pa vse do 2010 FIVB ni organizirala klubskega svetovnega prvenstva. V letih 2010 do 2012 je bil domačin turnirju Katar. Leta 2010 so zmagale igralke turškega Fenerbahceja, leta 2011 Rabita Baku (AZE). Na lanskem prvenstvu so bile najboljše igralke brazilskega Sollys Nestle.

V Zuerichu bodo letos nastopile:

Unilever Volei – Brazilija. Ekipa je bila ustanovljena leta 1997. Od takrat je trener legendarni Brazilec Bernardo Rezende. Ekipa se ponaša z osmimi naslovi prvakinj Brazilije. Na svetovno klubsko prvenstvo pa se jim je letos uspelo uvrstiti prvič.

Bernardo Rezende bo vodil ekipo Unilever Volei

Guangdong Evergrande – Kitajska. Gre za prvi klub, ki deluje na Kitajskem in je popolnoma profesionalno organiziran. Ustanovljen je bil leta 2009. Sponzor je ena najpomembnejših nepremičninskih podjetij. V zadnjih treh letih so za ekipo igrale tudi največje zvezdnice svetovne odbojke.

Kenya Prisons – Kenija. So edina ekipa na prvenstvu, ki bo zaigrala brez tujk. Ekipa je praktično tudi reprezentanca Kenije. Klub je bil ustanovljen leta 2006. V zadnjih šestih letih so bili kar petkrat prvaki Afrike. To bo njihova četrta udeležba na takem tekmovanju. Zaenkrat še čakajo na prvo zmago.

VakifBank Istanbul – Turčija. Aktualne zmagovalke evropske lige prvakinj so lani zabeležile neverjetnih 47 zmag v prav toliko tekmah v Turčiji in po Evropi. Trener ekipe je Giovanni Guidetti, ki je letos z reprezentanco Nemčije osvojil srebrno medaljo na evropskem prvenstvu.

Iowa Ice – ZDA. Ekipo vodi Hester Janelle, ki je eno sezono odigrala tudi v mariborski ekipi Nova KBM Maribor. Ekipa je aktualna zmagovalka ameriške PVL lige.

Janelle Hester bo vodila ekipo Iowa Ice. Eno sezono je bila kot igralka v Sloveniji

Volero Zuerich – Švica. Organizatorke prvenstva, ki so hkrati tudi šestkratne udeleženke lige prvakinj. V ekipi prevladujejo tujke. Za njih bo letos nastopila tudi hrvaška igralka Nataša Osmokrović, ki je bila leta 2011 že izbrana za MVP turnirja v Katarju, ko je igrala za Rabito Baku.

Tekme si je možno ogledati tudi preko interneta in sicer na Laola1.tv. Finalna tekma bo v nedeljo, 13. septembra ob 17:00.

header11