Danes pričetek prvega svetovnega prvenstva do 23 let za ženske

header

Danes se bo s prvimi tekmami po skupinah pričelo prvo svetovno prvenstvo za ženske v starostni kategoriji do 23 let.

Prvenstvo bo gostila Mehika v več milijonskem mestu Tijuana. Mesto je letos že gostilo tekmovanje na svetovnem nivoju, in sicer prvenstvo dečkov do 19. leta starosti. To bo tudi peta izvedba enega izmed svetovnih odbojkarskih prvenstev v tem delu Mehike.LW003284

Na prvem, zgodovinskem svetovnem prvenstvu  za igralke do 23 let, bo sodelovalo 12 reprezentanc. Pan-ameriške reprezentance bodo zastopale Brazilija, Argentina, Dominikanska republika in Kuba. Seveda je tu še Mehika, kot gostiteljica prvenstva. Azijo bosta predstavljali ekipi Japonske in Kitajske. Kenija bo predstavljala Afriko. Iz Evrope sta bili na prvenstvo neposredno uvrščeni Italija in Turčija. Ker so nastop odpovedale Alžirke, bodo na prvenstvu s posebnim povabilom FIVB nastopile še igralke iz Nemčije. Dvanajsterico zaključujejo predstavnice ZDA, ki so se na prvenstvo uvrstile kot najvišje uvrščena ekipa na FIVB lestvici, ki tja ni bila nominirana s strani kontinentalnih federacij. Reprezentanco ZDA bo vodil legendarni Karch Kiraly.

Ekipe bodo najprej odigrale skupinski del z dvema skupinama s po šestimi reprezentancami. Najboljši dve iz vsake skupine se bosta uvrstili v boj za medalje. Tudi ostale ekipe pa bodo nadaljevale boje za mesta od 5 do 12.

Kljub temu, da je bilo najprej planirano, da bo na tem prvenstvu poizkusno turnir odigran z dvema novima praviloma (do 21. točke in 15 sekund med koncem akcije in znakom za naslednji servis), se je FIVB odločil, da bodo pravili testirali le na moškem U23 turnirju.

Nekatere tekme s prvenstva si bo možno ogledati na www.laola1.tv.