Človek v središču “pozornosti” (nogometni dokumentarec)

Pri Evropski nogometni zvezi (UEFA) so pripravili zelo zanimiv dokumentarec v štirih delih, ki prikaže najboljše nogometne sodnike v Evropi, in posledično na svetu, med opravljanjem svojega izjemno odgovornega dela. V vsaki epizodi predstavijo nekaj sodnikov, med katerimi nastopi tudi slovenski sodniški zbor z Damirjem Skomino na čelu.

Gre za izjemen vpogled v razmišljanje in delovanje trenutno najboljših nogometnih sodnikov na svetu. Vsak izmed njih ima svoj stil, svojo osebnost in svojo motivacijo. Vsakega izmed njih prikažejo v izjemno težki situaciji, s katero se je moral soočiti, in sprejeti odločitev, med sojenjem tekme nogometne Lige prvakov. Vsem je skupno to, da obožujejo nogomet. Vsi se zavedajo svoje odgovornosti – posledično v priprave pred tekmo vložijo ogromno časa in energije. Gre za profesionalce, ki so si s svojim delom in prikazanim sojenjem omogočili biti del spektakla iz “prve vrste” in s tem živeti svoje sanje.

Napovednik dokumentarca “Man in the Middle”

Kar nekaj vzporednic je možno potegniti s sojenjem odbojke, kljub temu, da gre za dokaj različna športa. Na koncu dneva pa velja omeniti, kar dokumentarec tudi odlično prikaže, da smo sodniki tudi samo ljudje, ki želimo soditi pravično in pošteno, v skladu s pravili in navodili našega športa. Ker obožujemo svoj šport.

Vse štiri dele si lahko ogledate na tej povezavi. Slovenski sodnik Damir Skomina je predstavljen v prvem delu.