Bloudkova plaketa za leto 2016 tudi Igorju Željeznovu

Na 52. podelitvi najvišjih državnih priznanj za šport so na Brdu pri Kranju podelili Bloudkove nagrade in plakete. Med prejemniki Bloudkove plakete je tudi dolgoletni odbojkarski delavec Igor Željeznov. Prejel je plaketo za življenjsko delo v športu.

V obrazložitvi so pri odboru za Bloudkove plakete zapisali:

Igor Željeznov
Ljubljana, rojen 15. februarja 1960

Za življenjsko delo  v športu
Predlagatelj: Odbojkarsko društvo Krim

Igor Željeznov je bil vedno športnik z dušo in telesom. Rad se je preizkusil v vseh panogah, a najbolj sta  mu  življenje  zaznamovala smučanje in odbojka. V slednji je bil aktiven  že  leta  1982, ko  je prevzel vodenje odbojkarske  sekcije Društva Partizan Vič. Od  istega leta  je bil pri klubu  (pozneje t. i. OD Krim) trener različnih odbojkarskih  selekcij in vodja strokovnega sveta omenjenega  društva. Leta 1994 je ustanovil Odbojkarsko šolo  za deklice, s čimer  je bistveno prispeval k razvoju športa. Priljubljenost odbojke je v Ljubljani z Odbojkarsko šolo  dosegla zavidljivo raven med kolektivnimi športi v osnovnih šolah. Aktivno je sodeloval tudi v slovenski odbojkarski šoli v okviru OZS. Od  2006 do  2011 je strokovno vodil delo profesionalnega trenerja za odbojko v okviru  OD Krim in sodeloval z vodstvi  ljubljanskih osnovnih šol kot koordinator dela profesionalnega  trenerja. Med letoma 2006 in 2008 je bil trener moške članske ekipe OK Brezovica. Ves ta čas je aktivno  sodeloval pri organizaciji različnih odbojkarskih prireditev. Željeznov je imel odbojko rad. Prav tako je rad poučeval otroke in njihovo energijo usmerjal v športne aktivnosti, a žal ga je nazadnje ustavila  bolezen.

Bloudkove nagrade so prejeli:

Jelko Gros, Srečko Katanec, Martin Steiner in Tina Trstenjak.

Bloudkove plakete za življenjsko delo v športu so prejeli Rudolf Bregar, Janez Ivan Hafner, Stanko Kerčmar, Tomi Partl in Igor Željeznov, za pomemben tekmovalni dosežek pa Vesna Fabjan, Janja Garnbret, Veselka Pevec, Domen Škofic in Anamari Velenšek