3, 4 , zdaj…

(foto: eurovolley2013.org)
(foto: eurovolley2013.org)

Zdaj gre zares zares.

S prvimi tekmami po skupinah. S prvimi presenečenji. S prvimi ugibanji, kdo je v formi in gre lahko do konca. S prvimi zanimivimi “dogodki” za sodnike.

Če se vrnemo na včerajšnji dan, ki se je klasično pričel z jutranjim sestankom, kjer pa smo zgolj ponovno pregledali protokol pred tekmo in posebnosti, ki bodo v veljavi na posameznih tekmah v tej skupini. Predvsem takrat, ko bo igrala domača reprezentanca. Vse je usmerjeno v to, da bi naredili čim večji spektakel. Tako za gledalce v dvorani kot tudi za televizijske gledalce.

Na prvi tekmi so bili organizatorji kar malo razočarani nad obiskom, saj se je v dvorani zbralo “samo” približno 5000 gledalcev. Ker sem imel večerno tekmo med Nizozemsko in Turčijo, sem si lahko tekmo ogledal v živo. Simpatično “bundesliga” navijaško vzdušje. Vse vodi moderator v dvorani. Kadar on ne vodi navijanja, tudi gledalci niso povsem zraven. Spontano vzdušje iz Celja je za njih znanstvena fantastika… Res pa je tudi, da kakšne posebne drame v tekmi s Španijo nismo mogli pričakovati, niti je nismo dobili. Španke so držale rezultat tja do desete točke, nato pa so Nemke suvereno dobile vse tri nize za gladko zmago s 3:0.

IMG_0085
Pričetek prve tekme v skupini “A”

No, zato pa sem bil kot prvi sodnik na tekmi med Turčijo in Nizozemsko deležen dveh “polčasov”. Prva dva niza in polovico tretjega so suvereno prevladovale reprezentantke Turčije. Vsi so pričakovali samo še konec tekme, razen Nizozemk in njihovih navijačev. Nizozemke so zmogle preobrat in se vrnile v tekmo. Dva niza so dobila na razliko, v odločilnem petem pa popustile in favoriziranim igralkam iz Turčije odščipnile zgolj točko. Ni pa veliko manjkalo do velikega presenečenja, saj je bil rezultat poravnan še pri enajsti točki. Končni rezultat 3:2 za Turčijo.

 

Turke so le zaključile 5. niz v svojo korist (foto: eurovolley2013.org)
Turkinje so le zaključile 5. niz v svojo korist
(foto: eurovolley2013.org)

Naj zapišem, da mi je bilo v veliko čast soditi na tej tekmi z legendo odbojkarskih sodnikov Dragutinom Čukom iz Srbije, ki se letos poslavlja, saj je dopolnil starostno omejitev. Prav na tem turnirju je namreč praznoval svoj 55. rojstni dan. Na tekmi je bilo prisotno kar nekaj nervoze, predvsem od tretjega niza naprej. Turkinje in njihovo vodstvo so začutile, da je njihova igra padla. Nizozemke pa so “zavohale” priložnost, da naredijo nekaj več.

In kako je potekala jutranja sodniška klinika?

Praktično se je govorilo zgolj o tehniki sojenja. Korekcije, ki jih moramo opraviti in podobno. Za prvo tekmo je bila predvsem opazka s strani televizije, da je bil pričetek dve minuti prepozen. Nemški trener se je po nekaterih spornih odločitvah spogledoval z delegatom tekme. Tak pritisk na sodnike je potrebno preprečiti v samem začetku.

Glede bolj “zanimive” druge tekme pa smo predvsem govorili o zanimivi situaciji, ki jo je povzročil sodniški zbor sam. Med enim izmed tehničnih odmorov, je neznano kam izginil eden izmed linijskih sodnikov. To je opazil rezervni sodnik, vzel zastavico in “stopil” na linijo. Tako do ni bilo potrebno čakati in ugotavljati, kam se je odpravil “originalni” linijski sodnik. No, ta se je vrnil iz toaletnih prostorov kmalu in takoj nadaljeval svoje delo.

Tudi izkušenejši sodniki so zatrdili, da se jim je kaj takega zgodilo prvič.

Zopet smo imeli nekaj težav z zapisnikarjem, tokrat predvsem zato, ker je pozno prišel za zapisnikarsko mizo. Imeli smo namreč preizkus alkoholiziranosti, kjer pa je portugalski sodnik svoje delo opravljal zelo natančno in rezultate vpisoval zelo počasi, kot da ne bi verjel, da so povsod same ničle.

Danes sodim zopet kot prvi sodnik na tekmi med Španijo in Turčijo. Druga sodnica bo Sokol iz Poljske.

 

1797 ogledov skupaj 6 ogledov danes
fb-share-icon