20. avgusta bomo dobili olimpijske prvakinje in prvake 2016

Olympic RingsŽe čez nekaj dni so bo v Braziliji pričela največja letošnja športna prireditev na svetu. Del olimpijske zgodbe so tudi odbojkarice in odbojkarji, ki se za olimpijske medalje merijo od leta 1964. Takrat so prvič sodelovali na igrah v Tokiju. Odbojka je bila s strani Mednarodnega olimpijskega komiteja leta 1949 priznana kot neolimpijski šport. Osem let kasneje, na zasedanju v Sofiji, so odbojko sprejeli v družino olimpijskih športov, FIVB pa je bila priznana kot krovna organizacija. Leta 1961 je bila odbojka dodana na program olimpijskih iger.

TOKIO 1964: Kot že rečeno je bila prva olimpijada z odbojkarsko udeležbo leta 1964 v Tokiju. Prva zlata medalja pri moških je šla v roke Sovjetski zvezi, pri ženskah pa so slavile domačinke, igralke Japonske. Pri moških je sodelovalo deset držav, v ženski konkurenci pa le šest. Zanimivo je, da je Maroko, kljub temu, da se je uvrstil na igre, svojo udeležbo kasneje odpovedal.

Sovjetska zveza zmagovalka moškega olimpijskega turnirja v Tokiju

MOŠKI: 1. Sovjetska zveza; 2. Češkoslovaška; 3. Japonska (odlomek s tekme med najboljšima ekipama TUKAJ)

ŽENSKE: 1. Japonska; 2. Sovjetska zveza; 3. Poljska (odlomek z zadnje tekme TUKAJ)

MEHIKA 1968: V Mehiki leta 1968 je do nastopa v ženski konkurenci prišlo osem držav. Pri moških je število mest ostalo nespremenjeno, deset. Pri dekletih je Sovjetska zveza s sedmimi zmagami prišla do naslova. V zadnji odločilni tekmi so bile boljše od branilk naslova iz Japonske s 3:1. tretje mesto je šlo v roke Poljske. Nekaj utrinkov s tekmi Japonska : Peru lahko vidite TUKAJ.

MOŠKI: 1. Sovjetska zveza; 2. Japonska; 3. Češkoslovaška

ŽENSKE: 1. Sovjetska zveza; 2. Japonska; 3. Poljska

Mexico_1968_
Mehika, 1968

Pri moških sta nastop odpovedali tako Romunija kot tudi Tunizija. Belgijci in Bolgari so zato namesto njih potovali v Mehiko. Zanimivo je, da je  Bolgarija tako že drugič zapored nastopila na igrah, kamor se ni uvrstila skozi kvalifikacijski sistem. Kljub porazu na prvi tekmi turnirja proti ZDA, so igralci Sovjetske zveze na koncu z osmimi zaporednimi zmagami obranili naslov. Drugi so bili Japonci, tretja pa je bila ekipa Češkoslovaške.

Munich_1972_LogoMUNCHEN 1972: Na igrah so ekipe v moški in ženski konkurenci prvič razdelili v predtekmovalne skupine. Po teh tekmah v skupini so se pri moških v polfinale uvrstile Japonska, Bolgarija, Vzhodna Nemčija in Sovjetska zveza. Na koncu je Japonska v finalu proti Vzhodni Nemčiji zmagala s 3:1 (-11, 2, 10, 10). Sovjetska zveza se je morala po zmagi nad Bolgarijo zadovoljiti z bronom. Kako se je igrala odbojka leta 1972 si lahko ogledate TUKAJ.

Pri dekletih je Sovjetska zveza osvojila še svoj drugi naslov. S tesno zmago s 3:2 v finalu proti Japonski so potrdile naslov iz Mehike. V derbiju obeh Korej za bron je bila uspešnejša Severna Koreja. Munich-1972

MOŠKI: 1. Japonska; 2. Vzhodna Nemčija; 3. Sovjetska zveza

ŽENSKE: 1. Sovjetska zveza; 2. Japonska; 3. Severna Koreja