V Zurichu se za naslov naj ekipe na svetu merijo ženske

Zuerich Sportshalle gosti najboljše ženske ekipe s celega sveta

Dva dni za moškimi kolegi so se v Švici zbrale najboljše svetovne klubske ekipe v ženski odbojki. Gre za osmo izvedbo svetovnega klubskega prvenstva. Drugič zapored to tekmovanje gosti Zuerich. Iz oktobrskega termina je turnir prestavljen v pomladanski čas.

Tokrat se na turnirju  med seboj meri šest ženskih ekip. Lansko leto so naslov osvojile igralke VakifBank Istanbul. Vendar zaradi poraza v finalu CEV Lige prvakinj ne bodo mogle braniti lovorike. Lani so v finalu s 3:0 premagale brazilsko ekipo Unilever Volei, ki prav tako ne sodeluje na letošnjem prvenstvu.

Branilk naslova iz leta 2013 VakifBank Istanbul  ni na turnirju

Branilk naslova iz leta 2013 VakifBank Istanbul ni na turnirju

SESI-SP (Brazilija) – Ekipa, ki je sestavljena iz izključno brazilskih igralk, je aktualni zmagovalec Južno Ameriškega prvenstva. Ekipa je bila ustanovljena šele leta 2011, od takrat pa beleži bliskovit vzpon. V letošnjem brazilskem prvenstvu so zasedle drugo mesto. V finalni seriji brazilskega prvenstva so s 3:0 v zmagah izgubile z lanskimi finalistkami svetovnega klubskega prvenstva, ekipo Unilever. Tokrat bodo prvič nastopile na svetovnem klubskem prvenstvu. Ekipo bo vodil Talmo Curto De Oliveira, ki je na olimpijskih igrah v Barceloni z brazilsko reprezentanco kot igralec osvojil zlato medaljo.

GS Petroliers (Alžirija) – Ekipa bo na prvenstvu nastopila s povabilom FIVB. V finalu afriškega prvenstva so bile boljše od lanskih udeleženk svetovnega klubskega prvenstva, Kenya Prisons. Alžirija ima s tem prvič predstavnika na tovrstnem turnirju. Ekipa je najuspešnejša ekipa v Alžiriji, saj je do sedaj osvojila že 23 prvenstvenih ali pokalnih lovorik. Za ekipo nastopajo praktično vse alžirske reprezentantke.

Hisamitsu (Japonska) – Trenerka Kumi Nakada, ki je z Japonsko leta 1984 v Los Angelesu osvojila bronasto medaljo, bo na čelu predstavnic iz Azije. Gre za aktualne azijske prvakinje, ki so letos v finalu azijskega klubskega prvenstva premagale kitajsko ekipo Tijanjin. So tudi zmagovalke letošnjega japonskega prvenstva.

Dinamo Kazan (Rusija) – Ekipa iz Rusije, na čelu z 202 cm visoko zvezdnico Ekaterino Gamovo, se je na turnir uvrstila z zmago v CEV ligi prvakov. Rusko prvenstvo so osvojile trikrat zapored. Četrti naslov pa lovijo tudi letos, saj se bodo v finalu končnice pomerile z Dinamom iz Moskve.

Sanja Malgurski bo z brazilsko ekipo poskušala osvojiti naslov svetovne klubske prvakinje

Sanja Malagurski bo z brazilsko ekipo poskušala osvojiti naslov svetovne klubske prvakinje

Molico Osasco (Brazilija) – Pokalne prvakinje Brazilije in podprvakinje Južne Amerike nastopajo na turnirju s povabilom FIVB. V letošnji sezoni so osvojile pokalno lovoriko Brazilije. Gre  za njihovo peto udeležbo na tovrstnem turnirju. Enkrat so bile tudi končne zmagovalke (2012). Najznamenitejše ime ekipe je kapetanka ekipe Sheilla, ki je z brazilsko reprezentanco dvakrat osvojila zlato olimpijsko medaljo (2008, 2012). V tej ekipi nastopa tudi Sanja Malagurski,  ki je pred leti kot najstnica nastopala za ekipo iz Nove Gorice.

Baltić bo z Volerom Zurich poskušal presenetiti

Volero Zuerich (Švica) – V zadnjih desetih letih je bila ekipa Volera kar devetkrat prvak Švice. V letošnji sezoni so se uvrstile v končnico lige prvakinj, kjer so najprej zmagale proti ekipi Piacenze. V 1/6 končnice pa so izpadle proti ekipi Dinama iz Kazana. Na trenerskem stolčku sedi Dragutin Baltič, ki vodi pestro mešanico igralk iz kar osmih držav. Med dvanajsterico sta le dve igralki s švicarskim potnim listom.

Finalna tekma je na sporedu 11. maja. Vse tekme si je mogoče ogledati na www.laola1.tv .

Sodniki svetovnega klubskega prvenstva 2014

Sodniki, ki bodo vodili tekme na turnirju, so: Arturo Di Giacomo (Belgija), Philippe Schurman (Liehtenstein), Heung Fai Lee (Hong Kong), Wojciech Maroszek (Poljska), Vladimir Simonović (Srbija) in Karina Noemi Rene (Argentina).