V Kopru so se zbrali sodniki A in B liste ter delegati-kontrolorji (video: Pravilo mreže)

licencni_seminarji_zossLetošnji licenčni seminar je ograniziralo območno sodniško društvo iz Kopra (DOS Koper). Po začetnem nagovoru delegatorke DOS Koper Maje Mahne, je bil potrjen predlagani dnevni red. Predsednik strokovne komisije Vid Zupančič je povzel sezono 2014/15, za tem pa so bile predstavljene nekatere novosti oz. spremembe v letošnjih pravilnikih.

Novost je e-licenca: ekipna licenca se lahko predloži tudi v e-obliki, in sicer tako, da se delegatu-kontrolorju oz. sodnikom licenca pokaže preko tablice ali prenosnega računalnika. To se zabeleži v poročilu o tekmi. Prav tako lahko svojo licenco na ta način predloži trener, in sicer mora biti izkaznica poskenirana z obeh strani.

Vse spremembe oz. novosti bodo zbrane v skupnem dokumentu, ki ga bodo sodniki ter D-K-ji prejeli na svoj e-naslov.

Pri spremembah pravil je bilo največ časa namenjenega ponovni uvedbi napake mreže.

Sojenje treninge tekme pod budnim očesom kritične publike (foto: Matjaž Kern)
Sojenje trening tekme pod budnim očesom kritične publike (foto: Matjaž Kern)

Po teoretičnem delu in debati, je sledilo sojenje moške treninge tekme članske selekcije kluba iz Portoroža. Tam so sodili naključno izžrebani sodniški pari, ki so se menjavali na polovici seta. Po vsaki menjavi so dobili javno opisno oceno sojenja ter navodila za izboljšave. V vlogi trenerjev sta bila dva sodnika iz A liste, ki sta namenoma oteževala delo sodniškega para. Kljub temu, da je prišlo celo do izključitve, na koncu ni bilo nobenih zamer. Sodniki so bili na ta način prisiljeni pod pritiskom odsoditi kar lepo število spornih situacij.

Po praktičnem delu je sledil družabni del na čudoviti lokaciji, kjer je bila odbojka le še postranskega pomena. Skoraj.

DOS Koper je svojo nalogo opravil odlično! Sodnikom, kontrolorjem in zapisnikarjem želimo uspešno sezono 2015/16!