V Braziliji pričetek svetovnega klubskega prvenstva za moške

Mesto Belo Horizonte in dvorana Mineirinho sta letošnje prizorišče svetovnega klubskega prvenstva

V templju odbojke, kot dvorano v Belo Horizonteju imenujejo Brazilci, poteka svetovno klubsko prvenstvo v odbojki za moške. Dvorana sprejme do 18,000 obiskovalcev. To mesto je tretje brazilsko mesto, ki bo gostilo omenjeno tekmovanje. Pred njim sta prvenstvo gostila Sao Paulo (1991) in Betim (2013). Vse tekme si je možno ogledati na www.laola1.tv .

Letos bo na turnirju sodelovalo osem ekip:

Sada Cruseiro iz Brazilije so zmagovalci brazilske Super lige in zmagovalci južno ameriškega prvenstva 2014. So branilci naslova lanske izvedbe tega tekmovanja. Kapetan ekipe je podajalec William Arjona, ki velja za enega najbolj kreativnih podajalcev na svetu. Poleg njega sta stebra igre dvojica blokerjev iz brazilske reprezentance, Eder Carbonera in Isac Santos. Lansko leto je bil za MVP prvenstva proglašen Wallace De Souza, ki bo nastopil tudi tokrat. Močno orožje domače ekipe bo tudi Kubanec Leal, ki ima po uradnih podatkih najvišji doseg v bloku (348 cm).

4-23-2014-3-06-12-PM-6187646

Iz južne Amerike prihaja tudi ekipa UPC/UPCN Volley Club. Gre za argentinskega prvaka in vice-prvaka Južne Amerike. Klub je bil ustanovljen šele leta 2007, vendar od takrat beleži bliskovit vzpon. Od leta 2010/2011 je v argentinskem prvenstvu praktično nepremagljiv. Glavna orožja ekipe so Demian Gonzales (podajalec), Gustavo Molina (bloker) in Junior Souza (bloker). Veliko si obetajo tudi od člana brazilske reprezentance z zadnji olimpijskih iger, Tea Lopeza. V ekipi nastopa tudi Romun Bogdan Olteanu.

Evropski prvak Belogorie Belgorod bo nastopal v najmočnejši zasedbi. Pravico nastopa so si zagotovili z zmago v evropski Ligi prvakov. Zanimivo je, da je to ekipa, ki je že nastopila v finalih vseh evropskih pokalov. V ekipi so sama zveneča imena – Tetyukhin, Muserskiy, Khtey, Ilinykh, Grozer, Travica…

Portoriški predstavnik Guaynabo Mets bo z večinoma domačimi igralci poskušal presenetiti. Uvrstitev so si zagotovili kot prvaki NORCECA konfederacije. V ekipi nastopa tudi znanec s slovenskih igrišč, podajalec Angel Perez, ki je pred leti nastopal za ACH Volley.

Angel Perez je pred leti nastopal za ACH Volley

Tunizijska ekipa Esperance Sportive de Tunis bo zastopala afriško celino. Edini “tujec” v ekipi je Rus Alexander Sorokoletov. Z zmago na afriškem prvenstvu nad ekipo Ahly iz Egipta so si zagotovili vizo za Brazilijo. V ekipi nastopa kar sedem alžirskih reprezentantov.

Iran bo tokrat zastopala ekipa Matin Varna. Ekipa je sestavljena iz izključno domačih igralcev. Trener ekipe je znani Daniele Bagnoli. Ekipa je aktualni azijski prvak.

S povabilom bo Evropo zastopala tudi ekipa iz Trentina. Letos so izpadli že v četrtfinalu italijanskega prvenstva. Trentino je osvojil štiri zaporedne naslove svetovnega klubskega prvenstva med leti 2009 in 2012.

Katarski klub Al-Rayyan Sports Club se je za ta turnir dodatno okrepil. V svoje vrste so “naftarji” pridobili zvezde kot so Kaziyski, Simon, Raphael in Cala Gerardo. Ekipo vodi hrvaški strateg Igor Arbutina. Enako kot Trentino so za nastop v Braziliji dobili povabilo FIVB.

Dosedanji prvaki svetovnega klubskega prvenstva:

1989 – Maxicono Parma
1990 – Madiolanum Milano
1991 – Il Messaggero Ravenna
1992 – Misura Mediolanum Milano
2009 – Trentino Betclic
2010 – Trentino Belclic
2011 – Trentino Diatec Trento
2012 – Trentino Diatec Trento
2013 – Sada Cruzeiro

Tekme bodo sodili: Ayman Annis (Egipt); Silveira Silvio (Brazilija); Loderus Frans (Nizozemska); Casamiquela Hernan (Argentina); Sanchez Mario (Španija); Sowapark Nathanon ( Tajvan), Mora Munoz (Kostarika).

• C lista C1 lista: Luskovec David Zadnik Nataša C2 lista: Boškovič Natalia Filpčič Maša Gimpelj Kaja Gahova Petra Gregorčič Mia Kambič Maja Kavčič ...