Tehnologija: zahteve s klopi brezžično do sodnikov

tehnologija_tablice_software_subsOdbojkarski zapisnik, ki ga v nižjih ligah pišemo ročno, je pred leti dobil elektronsko obliko, katera je hitro dobila svoje mesto na tekmovanjih članskih kategorij po celem svetu.

Kdor je podrobno raziskal e-zapisnik, je opazil rubriko, ki naj bi omogočala oddajanje najpomembnejših informacij (trenutna postavitev igralcev, servis, rezultat, odmori, opomini, kazni, ipd.) prvemu in drugemu sodniku ter obema ekipama. To je sedaj tudi možno in prvič bo ta programska oprema na tablicah preizkušena na ženskem Svetovnem klubskem tekmovanju v Švici, od 6. do 10. maja, 2015.

V praksi bo torej sodnikom lažje zaznati morebitne nepravilnosti na igrišču oz. jih preprečiti, na drugi strani pa bodo imeli trenerji in pomočniki trenerjev v živo na voljo vse relevantne informacije (število odmorov, opomini, kazni, postavitev…) na tablicah. Prav tako bodo imeli trenerji med seti na voljo točno določen čas, v katerem bo potrebno “oddati” listek z začetno postavo – preko aplikacije na tablici, med tekmo pa bodo preko tablic zahtevali tudi odmore, menjave in pregled video posnetkov.

tehnologija_tablice_software

Ekipe je v Zürichu nagovoril predsednik ERC-ja (Evropska sodniška organizacija), katerega član je tudi Peter Končnik, Jan Rek. Rek je najprej predstavil pravila za uporabo novih tehnologij pri vodenju ekip, kasneje pa pojasnil, da bodo sodniki na začetku tolerantni do morebitnih napak.

Povzeto iz objave na spletni strani FIVB-ja.