Spremembe pravil odbojkarske igre potrjene s strani FIVB kongresa (veljavnost v 2022)

6.2. 2021 so bile sprejete spremembe pravil v dvoranski odbojki in odbojki na mivki, ki vodijo v smer “pretočnosti” igre (flow and action of the game).

Na kratko bomo povzeli najbolj zanimive spremembe, več pa si lahko preberete v pdf dokumentu, ki se vam bo s klikom TUKAJ avtomatično naložil na vašo napravo.

Spremembe pravil v odbojki na mivki so na voljo TUKAJ.

Pravilo 5: Libero je lahko kapetan ekipe oz. tudi kapetan v igri.

Pravilo 15.8: Sprememba pravila, in sicer tako, da lahko ekipa, ki je že izkoristila 6 menjav v enem nizu, zamenja izključenega ali diskvalificiranega igralca. Izključenega oz. diskvalificiranega igralca je možno zamenjati z redno menjavo, če to ni možno, pa lahko ekipa naredi izredno menjavo.

Pravilo 1.4.6: Ni več prostora za izključene igralce oz. člane ekipe. V primeru izključitve igralca / člana ekipe mora le ta do konca niza v slačilnico.

Pravilo 9: Prejšnje pravilo je spremenjeno. Da bi omogočili več igre in spektakularnih reševanj težkih žog, je sedaj dovoljeno odbiti tako žogo kjerkoli nad zapisnikarsko mizo (prej samo na svoji polovici).

Pravilo 14.6: Prejšnje pravilo je spremenjeno tako za dvoransko kot za odbojko na mivki. Bloker se bo lahko dotaknil žoge, ki prihaja iz nasprotnikove strani (napad), po napadalnem udarcu nasprotnika. Sedaj je v veljavi tudi istočasni dotik, ki bo po uveljavitvi spremembe tega pravila prepovedan.

Pravilo 19.2: Libera morata imeti dresa kontrastna od ostale ekipe. Ni nujno, da imata oba libera enak dres. Torej, oba libera imata lahko različna dresa.

V normalnih okoliščinah pravila nastopijo v veljavo tri mesece po kongresu. Tokrat pa bodo nova oz. spremenjena pravila stopila v veljavo 1.1. 2022. Točnega datuma za slovenski odbojkarski prostor še nimamo.

Izvirna objava se nahaja na spletni strani FIVB.

foto: fivb.com