Sanja Miklošič od jutri v akciji na prvenstvu U20 za moške v Bolgariji

381_1382523674Jutri se v Bolgariji prične letošnje evropsko prvenstvo v moški kategoriji za reprezentance do 20. leta starosti. Poleg naše reprezentance bo slovensko odbojko zastopala in predstavljala tudi  mednarodna sodnica Sanja Miklošič. Sanja bo na prvenstvu v družbi 16. sodnikov iz prav toliko držav. Prvi del prvenstva bo sodila v Varni, saj bo naša reprezentanca nastopala v skupini, ki se bo borila v Plovdivu.

Dvanajst najboljših evropskih ekip do 20. leta je razdeljenih v dve skupini. Slovenija bo kot že zapisano nastopila v Plovdivu, v skupini “A”. Poleg Slovenije, ki je na evropski lestvici U20 trenutno na desetem mestu, bodo v tej skupini igrale še Francija (4. mesto na CEV U20), Poljska (5. mesto), Nemčija (8. mesto), Ukrajina (28. mesto) in domačin Bolgarija (9. mesto).

V skupini “B” v Varni se bodo za preboj iz skupine v izločilne boje borile ekipe Rusije (1. mesto), Italije (2. mesto), Turčije (3. mesto), Srbije (7. mesto), Češke (12. mesto) in Belorusije (30. mesto).

Prvi dve ekipi iz skupine se uvrstita v polfinale, tretja in četrta reprezentanca v skupini gresta v boje za 5. mesto. Zadnji dve reprezentanci iz vsake skupine pa bosta morali zapustiti prvenstvo že po dvobojih v skupinah.

Gre za 25. izvedbo mladinskega evropskega prvenstva. V zgodovini teh prvenstev ima največ uspeha Rusija (skupaj z naslovi bivše Sovjetske zveze). Prvaki so bili kar na osemnajstih prvenstvih. Trikrat so bili najboljši igralci Italije. Po enkrat so se naslova veselili reprezentanti Bolgarije, Francije in Poljske.

Dvorana v Plovdivu bo gostila slovensko reprezentanco in finalne tekme

Prvo prvenstvo je bilo organizirano leta 1966 na Madžarskem. Slovenija brani 4. mesto z zadnjega prvenstva, ki sta ga skupaj organizirali Češka in Slovaška.

Poleg Sanje Miklošič bodo na prvenstvu v spremstvu sodniške komisije v sestavi Luciano Gaspari, Patrick Rachard, Gyula Radi in Grzegorz Jacyna, sodili še:

Vaitsiakhovich (BLR), Georgiev (BOL), Rychlik (CZE), Fernandez Fuentes (ŠPA), Guillet (FRA), Till (NEM), Vassiliadis (GRČ), Satanassi (ITA), Burkiewicz (POL), Pop (ROM), Makshanov (RUS), Stevanović (SRB), Schimpl (SVK), Ilhan (TUR) in Hulka (UKR).

Prvenstvo se bo končalo 10. septembra s finalnimi boji v Plovdivu. Finale bo v dvorani Kolodruma, ki bo leta 2018 gostila tudi tekme svetovnega odbojkarskega prvenstva.