Pričenja se Grand Prix 2014

GRAND PRIX

Po koncu moške Svetovne lige FIVB so na vrsti ženske s svojim tekmovanjem Grand Prix. Gre za 22. izvedbo tega tekmovanja, ki je bilo prvič izvedeno leta 1993, ko je nastopilo osem reprezentanc. Na vseh sta do sedaj nastopili le reprezentanci Japonske in Kitajske, ki sta bili tudi največkrat gostiteljici zaključnih turnirjev. Največ naslovov do sedaj ima ekipa Brazilije, ki letos lovi jubilejno deseto zmago. Petkrat so bile najboljše igralke ZDA. Sledijo Rusinje s tremi naslovi, Kubanke z dvema. Kitajke in Nizozemke so slavile po enkrat.

Prvič bo nastopilo kar 28 reprezentanc. Do letošnje sezone je v vseh izvedbah skupaj sodelovalo 25 različnih reprezentanc. Ekipe so razdeljene v tri kakovostne skupine glede na svetovno lestvico FIVB. Izjeme so Belgija in Kuba (uvrščeni po kontinentalnih kvalifikacijah) ter Avstralija, ki je dobila vabilo v okviru programa promocije odbojke.

Hrvatice bo vodil temperamentni Angelo Verseci

SKUPINA 1: (12 ekip) – Brazilija, ZDA, Japonska, Kitajska, Rusija, Italija, Srbija, Dominikanska Republika, Nemčija, Južna Koreja, Turčija in Tajska
SKUPINA 2: (8 ekip) – Poljska, Peru, Portoriko, Nizozemska, Argentina, Kanada, Kuba in Belgija
SKUPINA 3: (8 ekip) – Kenija, Alžirija, Kazahstan, Hrvaška, Češka, Mehika, Bolgarija in Avstralija

Ekipe iz skupin 2 in 3 pričnejo s tekmovanjem 25. julija, skupina 1 pa teden dni kasneje.

Finalna turnirja za skupino 2 in 3 bosta 15. – 17. avgusta (skupina 2 – Poljska / skupina 3 – Bolgarija). Skupina 1 bo igrala finalni turnir 20. – 24. avgusta na Japonskem.

Brazilke branijo naslov iz leta 2013

Na veliki zaključni turnir Grand Prix so že uvrščene domačinke Japonke. Pridružile se jim bodo še zmagovalke zaključnega turnirja skupine 2. Iz skupine 1 se bodo vstopnic za turnir na Japonskem veselile prvo štiri uvrščene ekipe po rednem delu.

Zadnje zmagovalke:

2013 – 1. Brazilija; 2. Kitajska; 3. Srbija
2012 – 1. ZDA; 2. Brazilija; 3. Turčija
2011 – 1. ZDA; 2. Brazilija; 3. Srbija

Poreč bo gostil Grand Prix

Tekmovanje Grand Prix se bo po zaslugi hrvaške reprezentance približalo tudi Sloveniji. Hrvaška, v kateri bo kot statistik deloval Sebastjan Mavrič, bo prvi turnir odigrala v Kazahstanu. Drugi turnir v skupini 3 pa bo od 01. do 03. avgusta gostil Poreč. Tam bo Hrvaška gostila ekipe Avstralije, Bolgarije in Kenije.

Razpored vseh tekem si lahko ogledate KOLEDAR GRAND PRIX . Več novic in rezultatov pa na uradni strani FIVB.