POROČILO s sestanka sodniške komisije pri CEV-u

European Refereeing Commission

Meeting  30th January to 1st February 2014

Evropska sodniška komisija

Prisotni :

• Jan REK, President (SUI)
  • Fred Kroeger, Secretary (GER)
  • Zorica BJELIC (SRB)
  • Nihat ERMIHAN (TUR)
  • Emmanuel KALLIS (GRE)
  • Peter KONCNIK (SLO)
  • Patric RACHARD (FRA)
  • Oana SARB (ROU)
  • Umberto SUPRANI (ITA)
  • Gennady ZHARIKOV (RUS)

Sodniška komisija se je sestala na svoji redni seji v Luxembourgu.

Potrdili smo dnevni red in zapisnik prejšnje seje ki je bila na istem mestu leta 2013.

Predsednik je podal poročilo o delu FIVB in sicer o tistem, delu, ki je pomemben za ERC CEV.

Nato smo obravnavali poročila o delu posameznih članov komisije in predsednika v letu 2013.

Predsednik g. Rek Jan, ki je tudi član sodniške komisije pri FIVB, nam je poročal o  aktivnosti sodniške komisije FIVB in komisije za pravila FIVB.

V lanskem letu smo na različnih tekmovanjih testirali pravilo, da se seti igrajo do 21 točke, odločilni peti pa do 15. Analize z odigranih tekem so pokazale, da so tekme  s takim načinom štetja prekratke. Istočasno smo testirali tudi pravilo, da mora igralec izvesti servis po končani akciji v 15 sekundah. S tem bi zmanjšali čas »neigranja«. Tudi to pravilo ni prineslo zaželenih rezultatov, tako da se je komisija za pravila pri FIVB odločila, da teh pravil ne bo sprejela.

Veliko je bilo govora o raznih medicinskih rokavih, nogavic ipd. FIVB se je odločila, da nas bo obvestila, če bo kakšna sprememba pri navodilih. Do takrat so ti »pripomočki« dovoljeni. Ni pa dovoljeno nošnenje majice pod dresom, zlasti če ima dres kratke rokave, »podmajica« pa dolge. Ledvični pasovi morajo biti obvezno skriti pod dresom. Priporočamo sodnikom, da prepustijo odločitev za posamezne primere delegatom na tekmi (žiriji).

FIVB bo organizirala za sodniške delegate poseben seminar s podporo E-učenja. Seminar bo izpeljan v sodelovanju s CEV-om.

FIVB je spremenila način delegiranja sodnikov na njihova tekmovanja OI, WCH, WGP ipd. Sodnikov  ranga FIVB ne bo več.

Sestavila bo sodnike po skupinah A, B in C. Podobno kot je sistem v CEV-u. V skupini A bodo sodniki, ki so že v preteklosti sodili najpomembnejše tekme največjih turnirjev pod okriljem FIVB. V skupini B bodo sodniki, ki so v  prvi in drugi skupini CEV (GRIL David) in so že sodili tekme oz. turnirje pod okriljem FIVB. V skupini C so mladi perspektivni sodniki (ne starejši od 40 let) in najboljše ženske sodnice (MIKLOŠIČ Sanja in MARKELJ Blaž).

Ta lista bo vsako leto obnovljena.

FIVB je še vedno v dogovoru za novo sodniško opremo.

FIVB je kvoto mednarodnih sodnikov Slovenije povečal s 5 na 10!

FIVB je proučeval možnost uvedbe profesionalnih sodnikov. Še vedno je mnogo stvari, ki so nedorečene, zato bo FIVB idejo še nadalje proučevala.

V Kladovu (SRB) bo od 1-11.avg 2014 seminar za nove mednarodne sodnike.

Potem smo se prepustili delu in obveznostmi, ki so pomembni zgolj za CEV.

Odločili smo se, da bodo na tekmah Final 4 lige prvakov za moške in ženske organizirali video nadzor. »Challange« bo za »out/in«. Kasneje ob gledanju ekipa ne bo mogla zahtevati pregleda česa drugega (npr. dotik mreže).

Prvi in drugi sodnik bosta povezana z brezžično povezavo.

Prvi in drugi sodnik bosta imela pritrjen zaslon, ki bo povezan z zapisnikom. Prikazoval bo trenutno postavitev igralcev na igrišču.

ERC je mnenja , da je lepo , če imajo države večjo kvoto sodnikov, ki sodijo v tujini in prinašajo novosti v domovino. S tem pomagajo pri razvoju odbojke. Vendar  morajo nacionalne sodniške zveze paziti. Visoka kvota sodnikov lahko pripelje do tega, da sodniki sodijo letno samo eno ali dve tekmi. To pa ni kaj veliko za napredovanje v znanju.

Sodnike je potrebno opozoriti, da morajo v roku poslati medicinsko spričevalo M-4 (31. jan 2014). Uporabiti morajo »E-learning« sistem in opraviti predpisane teste. Sodniki, ki so sodili na Evropskem prvenstvu so to morali že opraviti, ostali imajo rok do 31. marca 2014. V nasprotnem primeru ne bodo smeli soditi tekme na katere so že delegirani!

Do sedaj je CEV pridobil kar lepo število ženskih sodnic. V prihodnje bodo pri ženskih sodnicah dali prednost kvaliteti in ne kvantiteti.

V primerih, da klub ne pošlje letalske karte 14 dni pred tekmo, morajo sodniki stopiti v kontakt s klubom. Če tudi to ni uspešno, potem naj urgira sodnikova nacionalna zveza.

Ga. Oana SARB (Rou) in g.Emmanuel KALLIS (GRE), ki sta zadolžena za Beach Volley, sta delo opravljala sama v drugem prostoru in bosta kasneje podala pisno poročilo o njunem delu.

Med našim delom nas je obiskal tudi predsednik CEV g. Andre MEYER. Pohvalil je naše delo in željo po tehničnem napredku ter pomoči sodnikom, da lažje opravijo svoje delo. Opozoril nas je , naj sodnikom sporočimo, naj bolj pogosto uporabljajo vse možnosti, ki jih imajo na spletnih straneh. Zlasti naj večkrat pogledajo, če je kaj novega  v »Case Booku« !

Veliko dela smo imeli ob delegiranju sodnikov na prihajajoča tekmovanja. Naši sodniki so vsi določeni za sojenje na raznih tekmovanjih. Ga. Miklošič pa je določena, da sodi eno od finalnih tekem pokala CEV ali pokala Challenge.

Predsedstvu ZOSS se zahvaljujem, da so mi omogočili sodelovanje na tem sestanku !

Športni pozdrav !

član ERC CEV: