Po koncu svetovnega prvenstva v Braziliji, se je začelo svetovno prvenstvo v Braziliji

Sodniki na letošnjem klubskem svetovnem prvenstvu vir: www.fivb.org

Sodniki na letošnjem klubskem svetovnem prvenstvu
vir: www.fivb.org

Le dva dneva sta od konca svetovnega prvenstva za člane do 23 let, ko Brazilija gosti novo svetovno prvenstvo.

Gre za osmo izvedbo svetovnega klubskega prvenstva. Na letošnjem prvenstvu, ki se bo s finalno tekmo zaključilo v nedeljo, se bo za naslov najboljših potegovalo osem ekip. Domačin prvenstvu je ekipa Sada Cruzeiro Volei. Gre za njihovo drugo udeležbo na takem tekmovanju. Lani so bili poraženi v finalu. Prav tako jim lani ni uspelo obraniti naslova v Braziliji. Na prvenstvo so bili uvrščeni kot organizatorji. Iz Evrope prihajata dva predstavnika. Ruski Lokomotiv Novosibirsk je aktualni evropski klubski prvak, italijanski Trentino pa je si je nastop na prvenstvu zagotovil z lansko zmago. UPC/UPCN Volley Club iz Argentine je klub s kratko zgodovino. Klub, ki je bil ustanovljen leta 2007, tokrat sodeluje kot prvak Južne Amerike. Sportif Sfaxien je aktualen afriški prvak. Gre za klub, ki je bil v Tuniziji najboljši kar 11 krat. Kalleh Sports Club je lani prvič osvojil azijsko ligo prvakov. V Iranu so do sedaj uspeli osvojiti dve lovoriki (2012, 2013). Za klubom stoji močan sponzor, ki si želi v prihodnjih letih uveljaviti iransko odbojko v svetu. La Romana VB Club zastopa barve NORCECE. Klub iz Dominikanske republike nima večjih mednarodnih izkušenj in se bo po besedah njihovega trenerja na prvenstvu predvsem učil. Japonska ekipa Panasonic Panthers je na prvenstvo prišla s povabilom FIVB. V njihovih vrstah je nedvomno največja zvezda Brazilec Amaral Dante.

Vseh sedem naslovov svetovnih klubskih prvakov je zaenkrat v rokah italijanskih klubov. Zadnje štiri naslove pa so osvojili igralci Trentina.

Utrinek s prve tekme. vir: www.fivb.org

Utrinek s prve tekme.
vir: www.fivb.org

Več o prvenstvu si lahko preberete na tej povezavi. Vse tekme si je možno ogledati na www.laola1.tv.