William_G._Morgan

William G. Morgan
(foto: en.wikipedia.org)

Prvi zapis o igri, ki je bila podobna odbojki, so našli v Angliji v 16. stoletju. Odbojko v pravem pomenu pa si je leta 1895  domislil profesor športne vzgoje William G. Morgan, ki je deloval na YMCA-ju (Young Men´s Christian Association) v Massachusettsu v ZDA. Sprva je igro poimenoval “Mintonette”, vendar pa je kmalu ugotovil, da takšno poimenovanje ni dovolj privlačno, zato je igro preimenoval. Najbrž tudi zato, ker so bili na začetku odboji tehnično nedovršeni, brez moći, kaj kmalu pa se je tehnika izboljšala in z njo moč odbojev, ki so toliko bolj definirali naravo igre.

stara_odbojkarska_zoga

Ena prvih odbojkarskih žog
(foto: volleyball.isport.com)

Prva odbojkarska žoga je bila, na pobudo Morgana, proizvedena leta 1900. Dvajset let kasneje so uvedli pravilo treh odbojev in 3-m črto oz. črto napada.

Leta 1930 se je v Kaliforniji odigrala prva tekma odbojke na mivki z dvema igralcema v ekipi. Štiri leta kasneje se je ustanovila državna zveza odbojkarskih sodnikov, 6 let prej pa USVBA (Odbojkarska zveza ZDA), ki je organizirala tekmovanja v Združenih državah Amerike.

history-of-volleyball-1952-moscow-world-championship-large

Prva tekmovanja so se odvijala na prostem
(foto: volleyballadvisors.com)

Odbojkarska igra je postajala vedno bolj zanimiva, širila se je po celem svetu (Ameriška vojska je imela kar velik vpliv), zato je bila potreba po ustanovitvi FIVB (Svetovna odbojkarska zveza) velika. Ta je nastala leta 1947 in deluje še danes. Pod njenim okriljem se odvijajo največja mednarodna tekmovanja po celem svetu.

sodobna-odbojka

Sodobna odbojka
(foto: theolympuslv.com)

Časovnico v angleškem jeziku si je možno podrobneje ogledati in prebrati tukaj. Pravila so se skozi vsa ta leta spreminjala: od števila igralcev, števila odbojev, pravila mreže, “neca”, uvedba libera, rally-point štetja, itd.. Z vsemi temi spremembami pa se spreminja tudi šport, ki ga obožujemo. Želimo si, da bi šel v pravo smer in tako postal še bolj zanimiv za širšo množico.

Kaj je odbojka? Promo video evropskega prvenstva za moške 2013 (Poljska in Danska)

Na spodnjih povezavah si boste lahko v kratkem podrobneje prebrali o najbolj razvitih vrstah odbojke in delovanju naših članov v njih :

• DVORANSKA ODBOJKA,
  • ODBOJKA NA MIVKI in
  • SEDEČA ODBOJKA in ODBOJKA ZA INVALIDE.

Najbolj brano v zadnjih 30 dneh
  • Sodniška ni lahka Bi morali sodniki kaznovati nerodne igralce, ki jih ogrožajo? Seveda gre za šalo. V videoposnetku tega prispevka si lahko ogledate ...