Odbojka v “akciji” po celem svetu

V nedeljo je bilo končano evropsko prvenstvo za ženske v Švici in Nemčiji. Konec tedna se prične moško evropsko prvenstvo z udeležbo reprezentance Slovenije.

Tudi drugod po svetu pa odbojkarice in odbojkarji ne počivajo. Reprezentance se merijo na raznih turnirjih, tako celinskih prvenstvih kot raznih pokalih.

vir: www.cavb.org

Tako trenutno poteka žensko afriško prvenstvo v Keniji. Šest reprezentanc (Tunizija, Alžirija, Kamerun, Egipt, Senegal in Kenija) se bo od 14. do 19. septembra merilo za naslov najboljše ženske afriške reprezentance. Gre za 16. izvedbo tega tekmovanja, v katerem je do sedaj največ uspeha imela prav organizatorica tokratnega prvenstva, Kenija. Kenija je bil najboljša kar sedemkrat. Po tri naslove imata Egipt in Tunizija. Sejšeli in Alžirija pa sta bili najboljši dvakrat. Naslov prvaka branijo igralke Kenije. Več o prvenstvu si lahko preberete tukaj.

Na Tajskem  od 13. septembra dalje poteka azijsko žensko prvenstvo. Končalo se bo s finalnim tekmami, ki so na sporedu 21. septembra. Nekatere tekme si lahko ogledate preko interneta. Povezave dobite tukaj. Med članicami azijske odbojkarske zveze je kar 65 držav. Na prvenstvo se jih je uvrstilo 16. Tekme v skupini so že končane. Večjih presenečenj ni bilo. Na prvenstvu sodelujejo tako svetovne sile kot sta Kitajska in Japonska, ki sta glavni favoritki prvenstva, na drugi strani pa odbojkarsko “eksotične” države kot sta Mongolija, Mjanmar, Filipini… Aktualne rezultate s prvenstva lahko spremljate tukaj.

V Združenih državah Amerike se 16. septembra pričenja pokal NORCECA za ženske. NORCECA združuje 42 držav Severne in Centralne Amerike ter Karibov. Na prvenstvu se bo devet reprezentanc (Dominikanska republika, Trinidad in Tobago, ZDA, Mehika, Kuba, Portoriko, Sveta Lucija, Kanada in Kostarika) merilo za naslov prvaka, ki omogoča nastop na FIVB pokalu kontinentalnih prvakinj, hkrati pa zagotavlja udeležbo na svetovnem prvenstvu v Italiji leta 2014. Rezultate lahko v živo spremljate tukaj.

Od 16. septembra bo tudi žensko prvenstvo Južne Amerike. Šest držav (Venezuela, Brazilija, Argentina, Čile, Kolumbija in Peru) se bo potegovalo za naslov, ki hkrati prinaša neposredno uvrstitev na svetovno prvenstvo leta 2014. Tri najvišje uvrščene ekipe, z izjemo organizatorke kvalifikacijskega turnirja Argentine, pa se bo uvrstilo tudi v dodatne kvalifikacije za nastop v Italiji leta 2014. V primeru, da Argentina zasede prvo mesto, bo določen nov organizator kvalifikacijskega turnirja. Kar štiri države, Bolivija, Ekvador, Paragvaj in Urugvaj, so udeležbo na prvenstvu zavrnile.

Ženskim tekmovanjem pa bodo kaj kmalu sledila še moška prvenstva.