21. februar, 2019

Navodila za delo rezervnega sodnika

Od petka do nedelje (17.03. – 19.03.2017) bo v Kranju potekal zaključni turnir za pokal OZS. Na tem turnirju bo DOS Gorenjska zagotovila tudi dva rezervna sodnika za finalni tekmi v soboto in nedeljo. V soboto bo rezervni sodnik Daniel Atanasov. Na moškem finalu v nedeljo bo to vlogo opravljal Nejc Klinar. Obe tekmi se pričneta ob 20:30 v Športni dvorani Planina.

Spodaj si lahko preberete kakšne so pristojnosti rezervnega sodnika na tekmah pod okriljem CEV in OZS:

V primeru neprihoda drugega sodnika na tekmo ali v primeru, da drugi sodnik ni zmožen nadaljevati svojega dela, rezervni sodnik prevzame vlogo drugega sodnika.

V primeru, ko mora drugi sodnik zaradi podobnih razlogov zamenjati prvega sodnika, rezervni sodnik zamenja drugega sodnika.

Pred tekmo in med nizi preveri tablice za menjave.

Pred tekmo in med nizi preveri delovanje sirene pri klopeh za rezervne igralce.

Pomaga drugemu sodniku pri skrbi, da v prosti coni in prostoru za kaznovane igralce ni predmetov in oseb, ki tja ne sodijo.

Nadzoruje igralce na klopi za rezervne igralce in v prostoru za ogrevanje. Poleg tega nadzoruje člane ekipe, ki so izključeni in sedijo v prostoru za kaznovane..

Po koncu predstavitve začetnih postav poda dve žogi za igro drugemu sodniku.

Ko drugi sodnik konča s pregledom začetne postavitve, mu izroči še eno žogo za igro pred začetkom prvega in odločilnega (petega) niza.

Pomaga drugemu sodniku pri kontroli dela brisalcev poda.