Nad evropskim prvenstvom je padel zastor

vir: www.cev.lu

Ali še bolje. Nad zvezdniki evropske odbojke so ugasnile luči. In to dobesedno.

Z današnjima obračunoma za medalje se je zaključilo evropsko prvenstvo za moške, ki sta ga skupaj organizirali Danska in Poljska. Pred 7.000 gledalci na stadionu Parken Arena Copenhagen sta se za zlato pomerili reprezentanci Rusije in Italije. Rusi so olimpijskemu zlatu in zmagi v svetovni ligi dodali še zmago na evropskem prvenstvu. Na zmago na prvenstvu stare celine so čakali  kar 22 let. Leta 1991 so v finalu, ki se je igral v Nemčiji, prav tako premagali reprezentanco Italije. V letošnjem finalu so povedi z 2:0, Italija je znižala na 2:1, a so jih Rusi v četrtem nizu zopet nadigrali. Italijanom ni pomagala niti prekinitev, ko so na stadionu ugasnili reflektorji. Tekmo sta sodila Labasta (CZ) in Dudek (POL).

Tretji na prvenstvu so Srbi, ki jih je Slovenija premagala v predtekmovalni skupini. V tekmi za tretje mesto so bili boljši s 3:0 od Bolgarije. Da pa do zmage niso prišli gladko, kaže rezultat po nizih, ki so se končali na 22, 30 in 25. Tekmo za tretje mesto sta sodila Pasquali (ITA) in Zenovich (RUS). Torej so imeli Italijani in Rusi predstavnike v obeh tekmah za medalje.

Končni vrstni red Velux evropskega prvenstva 2013:

1. Rusija *
2. Italija *
3. Srbija *
4. Bolgarija *
5. Francija *
6. Nemčija *
7. Belgija *
8. Finska
9. Poljska
10. Nizozemska
11. Slovaška
12. Danska
13. Slovenija
14. Turčija
15. Belorusija
16. Češka republika

Italija in Rusija sta si poleg gostiteljice Poljske zagotovili direktno uvrstitev na naslednje svetovno prvenstvo 2014.

Ekipe označene z zvezdico so si zagotovile direktno uvrstitev na naslednje evropsko prvenstvo, ki ga bosta v letu 2015 skupaj organizirali Bolgarija in Italija.

Po koncu finalne tekme so proglasili tudi najboljše posameznike letošnjega prvenstva:

MVP:                                    Dmitriy Muserskiy (RUS)
Najučinkovitejši:           Aleksandar Atanasijevic (SRB)
Napadalec:                       Luca Vettori (ITA)
Bloker:                               Srecko Lisinac (SRB)
Server:                               Ivan Zaytsev (ITA)
Sprejemalec:                   Todor Aleksiev (BUL)
Podajalec:                        Sergey Grankin (RUS)
Libero:                              Alexey Verbov (RUS)
Fair Play:                         Nikola Jovovic (SRB)