… Montreal (1976) – Moskva (1980) – Los Angeles (1984)

Montreal_1976_LogoMontreal (1976): V moški konkurenci se je na olimpijske igre v Kanadi uvrstilo deset moštev. Vendar pa je Egipt zapustil odbojkarski turnir skupaj z drugimi športniki iz te države že po eni odigrani tekmi. Šlo je za bojkot iger, ker mednarodni olimpijski komite ni prepovedal nastopa Novi Zelandiji. Ta je namreč v Južno Afriški republiki odigrala tekmo v rugbiju. S tem naj bi izkazali podporo apartheidu.

Poljaki so v polfinalu po dramatičnem boju izločili Japonce, Sovjeti pa so se preko Kube sprehodili do finala. Poljaki so finalno tekmo pod vodstvom legendarnega Huberta Jerzya Wagnerja (več TUKAJ) dobili s 3:2 (-11, 13, -12, 17, 7). Bron so osvojili igralci Kube. Posnetek finalne tekme si lahko ogledate TUKAJ.

Osem ženskih reprezentanc se najprej merilo v skupinskem delu. V polfinalu je najprej Sovjetska zveza premagala Madžarsko, kasneje pa še Japonska Južno Korejo. v velikem finalu pa so bile igralke iz Japonske popolnoma dominantne in so Sovjetsko zvezo nadigrale s 3:0 ( 7, 8, 2).

MOŠKI: 1. Poljska; 2. Sovjetska zveza; 3. Kuba

ŽENSKE: 1. Japonska; 2. Sovjetska zveza; 3. Južna Koreja

Maskota Moskva 1980

Moskva (1980): Velik vpliv na rezultate odbojkarskega turnirja v Moskvi je imel bojkot zahodnih držav uradno zaradi invazije Sovjetske zveze v Afganistan. Tako se moškega dela turnirja nista udeležili Tunizija in Kitajska. Namesto njiju sta nastopili Libija in Češkoslovaška. Italijani so zaigrali pod olimpijsko zastavo. Prvič je na olimpijskih igrah nastopila tudi Jugoslavija. Zlato so na koncu zopet osvojili igralci Sovjetske zveze. Posnetek finala si lahko ogledate TUKAJ.

Pri ženskah se kar štiri uvrščene države niso udeležile olimpijskega turnirja. Japonska, Kitajska, ZDA in Južna Koreja so bile med državami, ki so bojkotirale olimpijske igre. Sovjetska zveza se je vrnila na najvišjo stopnico in osvojila svoj tretji naslov prvakinj. Odlomke s tekme finala si lahko ogledate TUKAJ.

MOŠKI: 1. Sovjetska zveza; 2. Bolgarija; 3. Romunija

ŽENSKE: 1. Sovjetska zveza; 2. Vzhodna Nemčija; 3. Bolgarija

neimenovano

Steve Timmons (Los Angeles 1984)

Los Angeles (1984): Politična odločitev vzhodnih držav o bojkotu iger v ZDA je preprečila nastop štirih ekip v moškem delu turnirja. Sovjetska zveza, Kuba, Poljska in Bolgarija so ostale doma. Kitajska, Tunizija, Italija in Južna Koreja so nastopile namesto omenjenih držav. Izjemno so tovrstno priložnost izkoristili igralci Italije, ki so na koncu osvojili bronasto odličje. Prvaki so prvič postali Američani. Za najkoristnejšega igralca turnirja je bil razglašen Steve Timmons. ZDA so v finalu gladko s 3:0 slavile proti Braziliji (6, 6, 7). Odlomek s tekme TUKAJ.

Sovjetska zveza, Kuba in Vzhodna Nemčija niso sodelovale v ženskem delu turnirja. Prav tako ni bilo afriškega predstavnika, saj nobena afriška država ni izrazila želje po nastopu. Tako je FIVB vabilo poslalo Braziliji. Kitajska, ki je v skupinskem delu doživela poraz proti ZDA, se je tej ekipi oddolžila v najpomembnejši tekmi turnirja. V finalu so slavile igralke Kitajske 3:0 (14,3,9). Odlomek finalne tekme si lahko ogledate TUKAJ.

MOŠKI: 1. ZDA; 2. Brazilija; 3. Italija

ŽENSKE: 1. Kitajska; 2. ZDA; 3. Japonska