… Jugoslavija – Brazilija – ZDA – Rusija – ???

2000_sydneySYDNEY (2000): Jugoslavija je kot šesti nosilec moško prvenstvo začela s porazoma proti Rusiji in Italiji. Nadaljevali so s samimi zmagami do končnega zlata. V četrtfinalu so premagali s 3:2 takratne branilce zlata Nizozemce. Peti niz se je končal na razliko 17:15. V polfinalu so odpravili še Italijani in nato v finalu s 3:0 (22, 22, 20) še Rusijo. Iz tega finala je vsem ljubiteljem odbojke ostala v spominu vrhunska poteza (TUKAJ) Vladimirja Grbića. Tretje mesto so osvojili Italijani. Zopet se je zgodilo, da so vsa moštva, ki so nastopila v polfinalu, pred tem igrala v isti predtekmovalni skupini.

Kubanke so pri dekletih obranile naslov iz Atlante. Edini poraz so doživele v predtekmovanju proti Rusinjam s 3:2. Z istim rezultatom pa so se jim oddolžile v bolj pomembni finalni tekmi. V finalu je Kuba že zaostajala z 2:0 v nizih, a nato uspela narediti preobrat. Bron je šel v Brazilijo. Za Kubo je bil to tretji naslov olimpijskih prvakinj. Zaključek finalne tekme si lahko ogledate TUKAJ.

MOŠKI: 1. Jugoslavija; 2. Rusija; 3. Italija

ŽENSKE: 1. Kuba; 2. Rusija; 3. Brazilija

2004_athensATENE (2004): Brazilci so uspeli še drugič osvojiti naslov prvakov pri moških. V skupini so jih sicer premagali igralci ZDA, vendar so kasneje do konca oddali le še en niz Italiji v finalu. Bron je šel v Rusijo, ki je bila v tekmi za tretje mesto uspešnejša od ZDA. Branilci naslov, ki so tokrat nastopili pod imenom Srbija in Črna Gora, so izpadli v četrtfinalu po porazu z Rusijo. Posnetek finala si lahko ogledate TUKAJ.

Pri dekletih Kuba ni uspela še enkrat osvojiti naslova. Zadovoljiti so se morale z nehvaležnim četrtim mestom. Kitajska, ki je edino tekmo izgubila proti branilkam naslova Kubi, si je zmago zagotovila po tesnih zmagah v polfinalu in finalu. V polfinalu so bile boljše od Kube, v finalu pa od Rusije. Te so se zopet morale zadovoljiti s srebrom. Kitajke so tako osvojile svojo drugo olimpijsko zlato medaljo. Rusinje so v finalu zopet vodile z 2:0, a niso uspele zadržati vodstva in so ponovno klonile. Posnetek TUKAJ.

MOŠKI: 1. Brazilija; 2. Italija; 3. Rusija

ŽENSKE: 1. Kitajska; 2. Rusija; 3. Kuba

2008_Summer_Olympics_logo_svgPEKING (2008): Pri moških so si tretjo zlato medaljo zagotovili igralci ZDA. Ti na celotnem turnirju niso doživeli poraza. Četrtfinale proti Srbiji in Rusiji so dobili s 3:2. Finale pa s 3:1 proti Braziliji. Rusija je v evropskem dvoboju za bron nadigrala Italijo, ki je tokrat ostala brez medalje.

Kuba je pri dekletih začela turnir z vsemi zmagami v predtekmovalni skupini. Poraz v polfinalu jih je pahnil v tekmo za tretje mesto, kjer pa so bile zopet poražene, tokrat Kitajski. Brazilke so v finalu premagale ZDA in tako končale prvenstvo kot edine neporažene. To je bil hkrati prvi naslov olimpijskih prvakinj za Brazilke.

MOŠKI:  1. ZDA; 2. Brazilija; 3. Rusija

ŽENSKE: 1. Brazilija; 2. ZDA; 3. Kitajska

london_olympics_look_02LONDON (2012): Najbolj svež olimpijski spomin je zanesljivo na finale v Londonu. Pred 14.500 gledalci sta se v finalu pomerili ekipi Rusije in Brazilije. Po gladko dobljenih prvih nizih Brazilije, so Rusi naredili nekaj sprememb v svoji postavi in v nadaljevanju finalne tekme, po zaostanku z 2:0, obrnili rezultat sebi v prid. Igralci so pod vodstvom Alekna tako za svojo državo končno osvojili tako težko pričakovano zlato medaljo. Tretji so bili Italijani, ki so v evropskem obračunu s 3:1 slavili proti Bolgariji. Posnetek finalne tekme TUKAJ.

Pri ženskah je Brazilija obranila naslov iz Pekinga. Kljub temu, da so bile po skupinskem delu šele na četrtem mestu, so nato v četrtfinalu s 3:2 premagale najboljšo ekipo iz skupine “A”, Rusijo. Na poti v finale so nato premagale še Japonsko. V finalne dvoboju pa so bile tako kot v Pekingu zopet boljše od ZDA. Japonke so v tekmi za tretje mesto premagale Južno Korejo. Finalna tekma TUKAJ.

MOŠKI: 1. Rusija; 2. Brazilija; 3. Italija

ŽENSKE: 1. Brazilija; 2. ZDA; 3. Japonska