FIVB testira nova pravila

V teh dneh poteka v Egiptu svetovno prvenstvo za moške do 23. let. Naj samo spomnimo, da bo v isti starostni kategoriji deklet prvenstvo gostila Ljubljana.

Na prvenstvu v Egiptu bodo igrali na štiri dobljene nize do 15. točke. Ekipa za zmago s 4:0, 4:1, 4:2 dobi tri točke, za zmago 4:3 pa dve točki. Poraženec v tekmi, ki se bo končala s 4:3 dobi eno točko. Pri FIVB upajo, da bodo z novim pravilom uspeli skrajšati dolžino tekem, hkrati pa posamezne nize naredili bolj zanimive in napete.

Čas med posameznimi nizi je skrajšan na dve minuti (sedaj je bilo tri minute). Ekipe strani menjajo po drugem nizu. In potem po četrtem, petem in šestem, če je potrebno. Tehničnih odmorov ni, vsaka ekipa pa ima pravico do dveh rednih odmorov.

Krajši nizi bodo, po mnenju Sandya Steela, pripomogli tudi k večji možnosti, da slabše ekipe napravijo presenečenje oziroma bodo lažje prišle do osvojitve posameznih nizov. S tem naj bi se tudi povečalo zanimanje medijev za odbojko.

Podoben sistem štetja so preizkusili že v nizozemski ligi lansko leto. Naslednje testiranje  bo prav v Ljubljani na svetovnem prvenstvu.

Med prvenstvom bodo igralci, trenerji, sodniki in ostale uradne osebe morali izpolniti vprašalnik s katerim bodo povedali svoje mnenje o novostih.

Poleg novega štetja bodo preizkusili tudi novo pravilo servisa. Server po izvedenem servisu ne bo smel doskočiti v igrišče.