Državne prvakinje in prvaki 2018 (1. del)

Pripravili smo pregled državnih prvakinj in prvakov v letu 2018 po posameznih izbranih državah.

ANGLIJA:

Pri moških je Northumbria je po dveletni prevladi Polonie London vrnila naslov v svoje vitrine. Še več, v letošnji sezoni so uspeli osvojiti tako prvenstvo, pokal kot tudi BUCS naslov (gre za angleško dijaško in študentsko prvenstvo). Vse to so osvojili z le enim porazom v celotni sezoni.

Pri ženskah je kazalo, da bo naslov šel k ženski ekipi Northumbrie. Redni del prvenstva so zmagale z enim porazom. V finalu so pokleknile na prvi tekmi in s tem dale možnost ekipi Durhama, da odločilni korak do naslova naredijo na povratni tekmi v zlatem nizu. V finalu se namreč igrata dve tekmi. V primeru enakega števila zmag odloča zlati niz. Tega so dobile igralke Durhama s 15:13. Tako so obranile naslov prvakinj iz lanskega leta.

AVSTRIJA:

Pri naših sosedih je za velika favorita moškega prvenstva veljal AICH Dob iz Pliberka. Innsbruck je namreč izstopil iz avstrijske lige in z združitvijo z nemškim klubom nastopa sedaj v nemški ligi. AICH Dob je opravičil položaj favorita in s 4:0 v zmagah v finalu odpravil Waldviertel. AICH Dob je letos osvojil tudi ligo MEVZA. AICH Dob in Pliberk se pod vodstvom slovenskega trenerskega tandema po sezoni 2012/2013 zopet veseli naslova prvakov.

Ženski naslov je osvojila ekipa UVC Holding Graz. Po petih tekmah v finalu so bile boljše s 3:2 v zmagah od Wildcats iz Celovca. Prve tri tekme finalne serije so se končale z rezultati 3:2 v nizih. Zadnji dve pa s 3:1.

AZARBEJDŽAN:

V ženskem prvenstvu so letos nastopile samo štiri ekipe. Pomerile so se v štiri krožnem sistemu. Po 12. odigranih krogih je naslov prvaka slavil Azerrail Baku. Vse štiri ekipe igrajo v isti dvorani. Za razliko od prejšnjih let so ekipe sestavljene pretežno iz domačih igralk. S tem so se ekipe iz te države tudi precej oddaljile od kakovostnega vrha evropske klubske odbojke.

BELGIJA:

Moška liga je letos potekala v štirih delih. Najprej se je 12 ekip pomerilo v ligaškem delu. Potem so najboljših devet ekip razvrstili v tri skupine. Zmagovalci skupin in najboljša drugo uvrščena ekipa so se potem pomerili še v skupini za prvaka. Na koncu sta  najboljši ekipi odigrali še finalno serijo na tri zmage. Letos je bil najboljši Noliko iz Masseika. Tudi s pomočjo Daneta Mijatoviča je v finalu s 3:0 premagal Roeselare. Tako je naslov v vitrinah Nolika po petih letih.

Ženski naslov je pripadel ekipi Asterix Avo BEVEREN. Z 2:0 v zmagah so v finalnem dvoboju bile uspešnejše od VC Oudegem. Gre za šesti zaporedni naslov te ekipe.

BOLGARIJA:

Neftochimik Burgas je moški prvak Bolgarije. Gre za drugi zaporedni naslov te ekipe. CSKA Sofija v finalu ni uspela dobiti nobene od treh tekem.

Pri ženskah je Marica Plovdiv brez izgubljene tekme prišla do naslova. Kvaliteto bolgarskega ženskega finala lahko ocenite na tem posnetku (TUKAJ). Gre za prvo finalno tekmo.

BOSNA IN HERCEGOVINA:

Oba naslova v prvenstvu BiH sta ostala v Brčkem.

Moški klub Mladost je bil v finalni seriji boljši od OK Radnika z 2:1.

Z enakim rezultatom so naslov obranile igralke Bimal Jedinstva. Veselje igralk z Brčkega po zadnji osvojeni točki zadnje finalne tekme si lahko ogledate TUKAJ.