Brazilke zmagovalke tekmovanja FIVB Grand Prix

BRA Grand Prix 2013

vir: www.fivb.org

S finalnim turnirjem na Japonskem se je končala letošnja izvedba FIVB Grand Prix.

Na finalni turnir v Sapporo se je uvrstilo šest najboljših reprezentanc po rednem delu. V prvi fazi tekmovanja je premierno nastopilo 20 reprezentanc. V letošnji izvedbi tekmovanja je kot sodnik sodeloval tudi slovenski mednarodni sodnik David Gril.

Ekipe so se v prvi fazi pomerile na več  turnirjih. Tako je vsaka reprezentanca igrala na treh turnirjih, kjer so odigrale reprezentance med seboj. Za vrstni red predtekmovanja je torej štelo devet tekem. Da so bile reprezentance med seboj zelo izenačene pove že podatek, da je bilo za nastop na finalnem turnirju potrebnih 19 točk, kolikor jih je imela reprezentanca Japonske. Enajsto uvrščeno ekipo Nemčije pa so do šestega mesta ločile le tri točke.

Na finalu se je vseh šest ekip pomerilo med seboj. Brez poraza so turnir osvojile igralke iz Brazilije. Drugo mesto so osvojile Kitajke, tretje pa igralke Srbije. Na finalu so bile še ekipe Japonske (4.), Italije (5.) in ZDA (6.).

Brazilke so po treh zaporednih drugih mestih v letih 2010 – 2012 uspele v Sapporu osvojiti svoj deveti Grand Prix. Pred tem so bile trikrat zapored najboljše igralke ZDA.

Najučinkovitejša igralka finalnega turnirja je bila Diouf Valentina s 110. točkami. Za najkoristnejšo igralko finala so razglasili Thaiso Menezes iz Brazilije.

V idealno postavo Grand Prix 2013 so bile izbrane:

sprejemalki: Zhu Ting (KIT) in Brankica Mihajlović (Srbija)

blokerki: Thaisa Menezes (Brazilija) in Milena Rašić (Srbija)

podajalka: Alisha Glass (ZDA)

korektorica: Jovana Brakočević (Srbija)

prosta igralka: Fabiana Oliveira (Brazilija)