Abendnachrichten aus Halle

Evropsko prvenstvo za ženske 2013

Za nami je drugi dan tekem v predtekmovalnih skupinah.

Za mano je tekma med Turčijo in Španijo. Tokrat se Turkinje niso igrale z ognjem in so čez celotno tekmo igrale “na polno”. Gladka zmaga s 3:0 je še dodatno potrdila dejstvo, da so v skupini “A” tri ekipe zelo izenačene. Španke pa trenutno še niso na nivoju ostalim ekipam v tej skupini. Kaj lahko pa tudi presenetijo Nizozemke v jutrišnjem odločilnem dvoboju za uvrstitev v nadaljnje tekmovanje.

Prva tekma v skupini “A” je bila nadvse dramatična. Nizozemke so nepričakovano povedle z 2:1 v nizih. Nemke so z nekoliko sreče uspele rezultat izenačiti na 2:2. V odločilnem petem nizu pa so Nemke po izenačenem izidu pri 8:8 s pomočjo 6.800 navijačev uspele narediti odločilen preobrat in dobiti niz z navidez gladkih 15:9.

Druga tekma se je odvijala v skladu s pričakovanji. Turkinje so od začetka do konca kontrolirale rezultat in tekmo zaključile z gladkih 3:0. Tekmo sem sodil kot prvi sodnik skupaj z drugo sodnico Sokol Katarzyno.

Za zadnji dan se nam torej obeta veliki derbi med Turčijo in Nemčijo, ki bo odločal o neposredni uvrstitvi v 1/4 finale.

Če pogledamo še ostale skupine:

“B” – Italija in Belgija sta še brez poraza. V medsebojnem dvoboju bosta odločili, kdo gre direktno v 1/4 finale. Za “obstanek” na prvenstvu pa se bosta udarili ekipi Francije in Švice.

“C” – Bolj kot ne je jasno, da se od prvenstva poslavlja Azerbejdžan. Rusija bo osvojila prvo mesto v skupini. Hrvatice, z našim Sebastijanom Mavričem v vlogi statističarja, pa bodo v tekmi z Belorusijo odločile, kdo bo v dodatni dvoboj šel kot drugo uvrščena reprezentanca.

“D” – V skupini sta  favorizirani reprezentanci Srbije in Poljske prvi dan doživeli tesna poraza. Drug tekmovalni dan pa sta končali z gladkima zmagama. Tako je v tej skupini še vse odprto. Srbija in Poljska sta že uvrščeni v nadaljnje tekmovanje, a morata med seboj odločiti kdo gre direktno v 1/4 finale. Bolgarija in Češka pa bosta odločili o zadnjem potniku v dodatne tekme za uvrstitev v 1/4 finale. Morebitne zmagovalke lahko v te tekme štartajo celo z drugega mesta. Obe tekmi bodo sodniki pod bolj ali manj budnim očesom slovenskega sodniškega delegata Petra Končnika.

Glede na prakso predvidevam, da bom drugi sodnik na tekmi med Nizozemsko in Španijo ter rezervni sodnik na tekmi med Turčijo in Nemčijo. Torej bom imel za derbi skupine enega izmed najboljših sedežev.

V ponedeljek pa na pot proti Sloveniji.