5 kontinentov, 127 držav ( dan -2 )

Utrinek s praktičnega usposabljanja v Zuerichu

Od teorije k praksi.

No, vsaj delno. Nekaj zadev še vedno ni čisto dorečenih, a naj bi dokončne informacije dobili tokom dneva. Je pa uradno, da bo televizija imela na voljo štiri krat po sedem sekund na niz za počasne posnetke. Če smo že pri TV prenosih, slika s tega evropskega prvenstva bo šla na pet kontinentov oziroma v kar 127 različnih držav. Na praktičnem delu današnjega dne, je bila prisotna tudi švicarska TV ekipa. A prišli so z drugim razlogom. Na prvenstvo je bil delegiran tudi lokalni linijski sodnik. A so ga deset dni pred prvenstvom črtali s seznama sodelujočih. Razlog? Prekomerna teža. Ta primer je bil objavljen v vseh večjih časopisih kot primer diskriminacije. Za TV sta imela intervju predsednik ERC in uradni zdravnik na prvenstvu.

Kot je bilo možno izvedeti, bo Slovenija kljub temu, da se reprezentanca ni uvrstila na to prvenstvo, vseeno zastopana v predtekmovanjih kar na treh prizoriščih. Končnik bo sodniški delegat v Schwerinu, jaz kot sodnik v Halleju, Sebastjan Mavrič pa bo z reprezentanco Hrvaške v Dresdnu.

Tokom dneva smo imeli tudi zdravniški pregled. Kaj vse nam omogoča odbojka! Nekateri plačujejo, da bi šli k zdravniku v Švico!

V sredo se iz Zuricha selimo na posamezna prizorišča. Hotel zapuščamo v zgodnjih jutranjih urah. Zajtrk ob 04:30… Skupaj s sodnikoma iz Srbije in Italije ter v družbi sodnice iz Poljske se selimo v Halle. Elitna družba sodnikov iz odbojkarskih velesil.

GERRY WEBER STADION, Halle/Westphalia

Spodaj pa še nekaj opažanj z obeh današnjih klinik. Kogar ne zanima sojenje, naj ne bere.

Najprej nas je zjutraj čakala teoretična klinika. Po domače. Debatiranje o primerih na papirju. Planirane so bile tri ure, zmogli smo v štirih. Najprej smo s pomočjo predstavitve Freda Kroegerja pregledali rezultate internetnega testiranja. Ker sistem omogoča hiter pregled rezultatov in pridobivanja podatkov, kje s(m)o sodniki delali največ napak, je izpostavil nekaj primerov. Eno izmed vprašanj se je glasilo: Sodnik je sprejel odločitev in dodelil točko in servis ekipi “A”. Ekipa “A” se je odločila za menjavo in v igro poslala odličnega serverja. Kasneje je prvi sodnik spremenil odločitev. Ali ekipa lahko zahteva, da se taka menjava razveljavi? Dobili smo odgovor, da ekipa lahko vrne v igro prvotnega igralca, ne da bi to štelo za menjavo. Saj je bila odločitev o menjavi posledica napačne sodniške odločitve. V dodatku je bilo postavljeno vprašanje: Ali lahko potem, ko se ekipa “vrne” v prvotno stanje, ta ista ekipa zahteva še enkrat menjavo čisto drugih dveh igralcev (npr. želijo okrepiti sprejem)? Odgovor je “da”. Zaradi napake sodnikov ne sme biti oškodovana nobena ekipa.

Ogromno razprave je potekalo okrog menjav, imenovanj libera. Poudarek je bil na razumevanju dveh terminov – razglašen nesposobnega za igranje oz. da libero postane nezmožen igranja (pravilo 19.4.2.2). Večino primerov smo zaključili s frazami “v duhu igre, umetnost sojenja, odvisno od situacije…”.

Precej napak se je zgodilo tudi pri primeru, ko trener oziroma ekipa z vstopom v prostor za menjavo zahteva dvojno menjavo. En igralec je pripravljen, drugi pa je tam z napačno številko. Novo pravilo 15.10.4 sedaj govori o tem, da prvo menjavo odobrimo, drugo pa zavrnemo. Vendar za razliko od prejšnjih pravil, po novem moramo izreči sankcijo oziroma opomin. Pozor, če ima ekipa že izvršenih pet menjav, zahteva pa dvojno –  trenerja vprašamo, katero menjavo želi uporabiti. Če pri tem ne gre za zavlačevanje, ne izrečemo nobenih sankcij…

V najnovejši knjigi primerov ( mimogrede, zadnja verzija je bila objavljena 6. junija ), je primer 6.9. Gre za opis pravilnega postopka ob izključitvi oziroma diskvalifikaciji igralca, ki ga v igri nadomešča libero, sam pa je takrat na klopi. V tem primeru se menjava lahko izvede izven igrišča. Vendar mora nov igralec stopiti v igro vsaj za eno točko – akcijo. Nato se lahko libero vrne v igro.

Novi pravili sta tudi 7.3.5.4 in 15.9.1. Gre za primer, ko se na igrišču pojavi neregistriran igralec. Vprašanje je bilo, kaj se zgodi, če to sodniki odkrijejo šele v tretjem nizu. Prvega je ta isti igralec igral, ne da bi opazili. V drugem nizu ni igral, v tretjem pa je zopet odigral nekaj točk preden so ugotovili napako. Navodilo je, da ekipa z napačnim igralcem izgubi prvi niz, drugi ostane v veljavi, v tretjem pa jim je potrebno vzeti vse točke, ko je bil igralec v igri.

Če se zdijo zgornji zapisi nekoliko nelogični, težko razumljivi, naj povem, da smo sodniki sposobni postavljati še bolj abstraktna vprašanja. Saj ni res, pa je…

Razprava in pregled rezultatov je pod vodstvom Kroegerja trajala dobri dve uri. Skupaj z menoj se seli v Halle…

Dvorana v Zurichu počasi dobiva končno podobo

Po kratkem odmoru je besedo dobil Rachard, ki je spregovoril o kaznovanju. Tako o novem sistemu, kot tudi nekaj o “taktiki” sodnikov pri uporabi kazni. Ustni opomin se izreče enkrat na tekmo preko kapetana v igri, ne glede na to, kdo je “krivec” za opominjanje. Rumen karton se pokaže dotičnemu igralcu v igri, če pa gre za člana ekipe s klopi, se opomin v obliki kartona podeli preko kapetana. Ponovno je opozoril na to, da se je možno, potem ko je nekdo iz ekipe dobil direkten rdeč (ali oba) karton, vrniti na ustni opomin, če ta še ni bil izrečen.

Eden izmed nasvetov je bil, da če sta ekipi “težavni”, naj ustavimo nedisciplino čimprej. Ne čakati na zaključek niza, ko bi s kartoni lahko odločili niz. Pri vsem je potrebno paziti tudi na to, da ima kapetan pravico vprašati oziroma zahtevati tolmačenje pravila, po katerem je bila odločitev sprejeta. Nima pa pravice glasno protestirati proti odločitvi. Nekateri kapetani mislijo, da jim je dovoljeno vse, saj so vendar kapetani.

Še zanimiva misel. V 70 % primerih nediscipline so udeleženi brazilci. Ker gre za evropsko prvenstvo, se pogovarjamo samo še o 30 % primerov.

Zorica Bjelić je predstavila pravila o liberu. Zopet je padla razprava o raznih situacijah. Zaključek – najbolje, da libera ukinemo in bo manj problemov. Zanimiv pa je bil en odgovor na vprašanje, kaj storiti, če libero po končanem tehničnem odmoru ne gre v igrišče, ampak se direktno odpravi v prostor za ogrevanje. Kaj če se to zgodi dvakrat, trikrat? Odgovor je bil, da je potrebno libera na to opozoriti. Tudi dvakrat. Ne izrekajte takoj v drugem primeru sankcij, če gre za “športno” napako. Ne prilivajte olja na ogenj, je poudarila Zorica.

Izkušena “učiteljica” ga. Bjelić

Peter Končnik je v zaključku predstavil nekaj video posnetkov. Za več komentarjev, bi moral objaviti video, da bi se vedelo za kakšno situacijo je šlo.

Popoldan je sledil praktičen del priprave na prvenstvo. V nasprotju s švicarsko točnostjo, je najprej zamujal prevoz. Šoferja sta nas čakala pred drugim hotelom, kot smo nastanjeni mi. Ob prihodu v dvorano pa smo odkrili, da igrišče šele postavljajo. Tako smo s praktičnim delom pričeli s 50 minut zamude.

Dva sodnika sta bila “srečneža” in sta lahko sodila pred vsemi sodniki. Pred tem smo bili razdeljeni v skupine. Vsaka skupina je dobila zadolžitve. Nekateri so morali nadzirati in usmerjati linijske sodnike, brisalce poda, zapisnikarje… Na koncu smo izdelali seznam, kaj je potrebno razložiti na posameznih igriščih, ko bomo jutri (danes) tja prišli. Gre za veliko na videz malenkosti, a zelo pomembnih za celoten vizualni izgled prvenstva. Vsaj tako pravijo.

Se slišimo iz Nemčije!